Zeven geëvacueerde Nederlanders aangekomen in Qatar, veel andere landgenoten niet bereikbaar
Met een vliegtuig van Qatar Airways zijn zeven Nederlanders vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd. De evacués zijn naar Qatar gevlogen. Tientallen landgenoten zagen af van de vlucht of waren onbereikbaar, weer anderen wisten de luchthaven niet op tijd te bereiken.
Toen het ministerie van Buitenlandse Zaken hoorde dat er een tweede vlucht van Qatar Airways vanuit Kaboel naar Doha, de hoofdstad van Qatar, zou vertrekken, zijn direct reisgezelschappen met Nederlandse paspoorthouders gebeld. Uiteindelijk zijn zeven mensen aan boord gegaan.
Veel Nederlanders in Afghanistan bleken onbereikbaar op de doorgegeven nummers. Tientallen mensen, die het ministerie wél wist te bereiken, zagen af van de vlucht. Een deel was via een andere weg Afghanistan uitgekomen. Er waren echter ook mensen die wel wilden, maar niet op tijd bij de luchthaven aankwamen.
De Nederlanders die wél aan boord waren, worden in Doha opgevangen door de Qatarese autoriteiten. Ook zijn er Nederlandse diplomaten aanwezig voor een luisterend oor en waar nodig consulaire bijstand. Als de reizigers een negatieve coronatest hebben, gaan ze via lijnvluchten terug naar Nederland.
In totaal zaten volgens CNN 158 passagiers aan boord. Onder hen waren 49 passagiers met een Frans paspoort en hun familieleden. Dat verklaarde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit Qatar vliegen zij door naar Parijs. In het vliegtuig zaten ook een Belgische vrouw, Amerikanen, Duitsers, Canadezen, Britten en Mauritaniërs.
Eerste vlucht
Het was de tweede evacuatievlucht in twee dagen. Gisteren vertrok er al een toestel van dezelfde maatschappij uit Kaboel. Toen waren er dertien Nederlanders aan boord. Het was de eerste internationale vlucht die uit Kaboel vertrok na het stoppen van de evacuatieoperatie eind augustus. Het vliegtuig vloog naar de Qatarese hoofdstad Doha. Daarvandaan zullen de evacués hun reis voortzetten naar hun land van bestemming.
,,Ik ben heel blij dat we deze Nederlanders in veiligheid hebben kunnen brengen”, zei demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken gisteren na die eerste vlucht. ,,We zijn de Qatarese autoriteiten heel dankbaar dat zij deze exercitie mogelijk hebben gemaakt. Tegelijk zijn er nog veel mensen in Afghanistan die willen vertrekken. Nederland blijft zich inspannen om ook hen te helpen.”
Nederlanders
Een groep van 25 andere Nederlanders in Afghanistan heeft volgens Buitenlandse Zaken aangegeven ‘op dit moment geen gebruik te willen maken van deze optie’. Zij zijn nog in het land en wachten op andere mogelijkheden om te vertrekken.
Nederland kon gisteren alleen mensen met een Nederlands paspoort laten meevliegen. Mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning of Afghanen die op een Nederlandse lijst staan, konden ‘vanwege de veiligheid’ niet mee op de vlucht. Dat zouden de taliban niet toestaan.
Aan boord waren donderdag 113 mensen, vooral Afghanen met een dubbele nationaliteit, zoals de Amerikaanse, Oekraïense, Canadese of Duitse. Er vlogen ook dertien Britten mee. De taliban zijn volgens een ingewijde door de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad onder druk gezet om de groep te laten vertrekken.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
VIDEO/update
Dertien Nederlanders geëvacueerd uit Kaboel, nu aangekomen in Qatar
Een vliegtuig met aan boord dertien Nederlanders is donderdag vertrokken vanuit Kaboel in Afghanistan en aan het begin van de avond aangekomen in de Qatarese hoofdstad Doha. Daarvandaan zullen zij hun reis voortzetten naar Nederland. -
PREMIUM
Protesten in ontregeld Peru eisen al tientallen levens: ‘Het gaat hard tegen hard’
Peru is al zes weken het toneel van grootschalige protesten na de afzetting en arrestatie van president Pedro Castillo. Zijn opvolger Dina Boluarte kan niks goed doen in de ogen van de vele aanhangers die Castillo nog steeds heeft. ,,Het hele land is ontregeld.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Zware gevechten gaande in Donetsk: ‘Voorbereiding grote Russische aanval aan de gang’
Oekraïense troepen zijn vandaag verwikkeld in zware gevechten met Russische eenheden rond en in de stad Voehledar, even zuidelijk van Donetsk in het oosten van Oekraïne. Beide partijen claimen de laatste dagen successen in het vrijwel met de grond gelijk gemaakte industriestadje, waar voor de oorlog 17.000 mensen woonden. -
-
-
Amerikaanse juf die door 6-jarige werd neergeschoten klaagt school aan: ‘Waarschuwingen genegeerd’
De lerares die eerder deze maand werd neergeschoten door een 6-jarige leerling op een school in de Verenigde Staten klaagt het schoolbestuur aan. Het bestuur was door bezorgde collega's al drie keer gewaarschuwd vóór de schietpartij dat de jongen een wapen bij zich had, maar reageerde ‘apathisch’ en greep niet in. -
PREMIUM
De schaduw van Hitler hangt na 90 jaar nog altijd over Berlijn
Op 30 januari 1933 greep Adolf Hitler de macht in Duitsland. Negentig jaar later hangt de schaduw van de meest beruchte nazi altijd nog over Berlijn, de stad van zijn opkomst en ondergang.