Volledig scherm
© ANP

Zeven miljoen dollar voor Australiër die bijna twintig jaar onterecht vastzat

Een Australiër die bijna twee decennia onterecht in de gevangenis heeft gezeten, krijgt een schadevergoeding van ruim 7 miljoen Australische dollar, omgerekend zo'n 4,3 miljoen euro.

De inmiddels 74-jarige David Eastman wilde eigenlijk 18 miljoen dollar schadevergoeding, nadat hij vorig jaar 'niet schuldig' werd bevonden tijdens een nieuw proces over de moord op politieagent Colin Winchester. De agent werd in 1989 doodgeschoten toen hij uit zijn auto stapte.

Eastman hield vol onschuldig te zijn, maar in 1995 kreeg de voormalige ambtenaar uit Canberra levenslang opgelegd. Die veroordeling werd een aantal jaar geleden vernietigd nadat twijfels rezen over het oorspronkelijke bewijs. De man verloor tijdens zijn gevangenisstraf zijn moeder en zijn zussen.

Uitwerpselen op muur

Ook was hij in de gevangenis getuige van een moord en liep hij oogletsel op nadat hij door een andere gevangene werd aangevallen. Uit protest tegen zijn onterechte gevangenschap smeerde Eastman een aantal malen uitwerpselen op de muur van zijn cel.

Bij zijn uitspraak hield de rechter rekening met de tragische ervaringen die de man in de gevangenis had. ,,Negentien jaar is een heel lange tijd om in de gevangenis te zitten’’, sprak de rechter. ,,Zeker als die ervaring wordt veroorzaakt door een ernstig gebrekkig eerste proces.’’ 

Eastmans advocaat liet weten dat hij ‘heel blij’ is met het toegekende bedrag en al ideeën heeft over wat hij met het geld gaat doen. ,,Ik denk dat hij opgelucht is en heel blij dat de rechtbank zijn zaak zo snel heeft overwogen’’, sprak de raadsman. ,,Hij wil nu, als het kan, verder met de rest van zijn leven.’’