Volledig scherm
Examenkandidaten met de dozen op hun hoofden. © Facebook/Bhagat Pre-University College

Zware kritiek om ‘onmenselijke’ aanpak van spiekgedrag op Indiase school

Het Bhagat Pre-University College in de Indiase plaats Haveri durfde duidelijk ‘outside the box’ te denken om het spiekgedrag van examenkandidaten aan banden te leggen. De leerlingen moesten bij wijze van proef een kartonnen doos op hun hoofd te zetten tijdens de eindtoets. Toen de foto's op internet terechtkwamen, viel dat idee niet bij iedereen in goede aarde. ‘Onmenselijk’, klonk het.

Volledig scherm
Sommige examenklanten zouden de doos na een kwartier hebben afgezet. © Facebook/Bhagat Pre-University College

Op de foto’s, die vrijdag werden gemaakt, is te zien hoe de examenklanten met de kartonnen dozen op hun hoofd de opgaven maken. Alleen aan de voorkant is een ‘raampje’ uitgesneden. De schoolleiding zou naar verluidt voor deze methode hebben gekozen om er zeker van te zijn dat er niet gespiekt werd bij het examen. Eerder gebeurde dat wel, melden Indiase nieuwssites. 

Toen een medewerker van het college de beelden van de onorthodoxe methode op Facebook zette, was de boot aan. De foto's vonden dra hun weg naar Twitter en zorgden daar voor verhitte reacties. Lokale autoriteiten spraken van een onmenselijke behandeling en de school kreeg een officiële reprimande van het onderwijsdepartement van de regio Karnataka.

‘Onacceptabel’

Volledig scherm
Niet alle leerlingen hadden dozen op hun hoofd. © Facebook/Bhagat Pre-University College

De school trok direct het boetekleed aan en verontschuldigde zich. Het schoolhoofd gaf toe dat het college bij wijze van experiment voor de dozenmethode had gekozen, nadat hij die elders had gezien. Na eerdere gevallen van vals spel bij de examens leek het een ideale aanpak. Bovendien zou er geen sprake zijn van verplichting tot het dragen van het kartonnen hoofddeksel.

,,Er was geen enkele dwang’’, verklaart MB Satish tegen BBC Hindi. ,,Je kunt op de foto's zien dat een aantal studenten hem niet droeg.’’ Anderen zouden de doos zelf weer hebben afgezet. ,,Wij hebben gevraagd hem een uur te dragen, maar sommigen verwijderden hem na een kwartier, anderen na 20 minuten.’’ Ondanks de tekst en uitleg noemt de regionale minister van Educatie de aanpak ‘onacceptabel’.

‘Niemand heeft het recht om anderen, ook studenten, als dieren te behandelen’, twitterde S. Suresh Kumar. ‘Dit wangedrag zal snel worden aangepakt.’ De school heeft na de openlijke verontschuldiging direct eieren voor haar geld gekozen en bezworen in de toekomst af te zien van de ogenschijnlijk creatieve maar zwaar bekritiseerde anti-spiekaanpak.