Volledig scherm
Naast de verkrachtingszaak in Zweden hangt Assange ook uitlevering naar de VS boven het hoofd. © EPA

Zweden laat onderzoek naar verkrachting door WikiLeaks-oprichter Assange vallen

Zweden staakt het onderzoek naar twee vermeende verkrachtingen door WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Twee vrouwen beschuldigden de 47-jarige Assange van seksueel misbruik in 2010. Zweden vroeg Groot-Brittannië eerder om de aanhouding van de Australiër die zich jarenlang schuilhield in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

Volledig scherm
De Zweedse openbaar aanklager Eva-Marie Persson. © AFP

,,Ik wil u op de hoogte stellen van mijn beslissing om het vooronderzoek te staken’’, sprak de Zweedse openbaar aanklager Eva-Marie Persson vandaag tijdens een persconferentie. In mei van dit jaar hervatte het Scandinavische land het verkrachtingsonderzoek naar Assange. 

,,Ik zie op dit moment genoeg aanknopingspunten om het onderzoek te hervatten’’, sprak de aanklager in mei nog. Nu erkent het openbaar ministerie dat er niet genoeg bewijs tegen Assange is voor vervolging. Ook aanvullend verhoor van Assange zal daar weinig verandering in brengen.

Kristinn Hrafnsson, hoofdredacteur van WikiLeaks, reageerde in een tweet op het nieuws en zei dat de focus nu moet komen te liggen op de ‘dreiging’ waar Assange al jarenlang voor waarschuwt: ,,De agressieve vervolging door de Verenigde Staten en de bedreiging die dat vormt voor het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid.’’

Niet langer vast

De beslissing om Assange niet meer te vervolgen, komt na een uitspraak van een Zweedse rechtbank in juni die stelde dat hij niet langer mag worden vastgehouden. Twee maanden ervoor werd Assange door Ecuador uit de ambassade gezet, waar hij sinds 2012 asiel genoot.

Na zijn uitzetting werd Assange direct door de Britten gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot een straf van 50 weken voor het schenden van zijn borgtocht in 2012. Naast de beschuldiging van verkrachting vecht Assange ook tegen uitlevering aan de VS, die hem beschuldigt van het publiceren van geheime documenten.