Zweden moet veroordeelde drugsdealers 1,3 miljoen euro in bitcoin betalen
De Zweedse staat is verplicht om drie veroordeelde drugsdealers 33 bitcoins te geven, goed voor een waarde van meer dan 1,3 miljoen euro. Dat komt omdat de openbare aanklager 36 in beslag genomen bitcoins in de aanklacht had omgerekend naar Zweedse kronen. Intussen is de waarde van bitcoin echter vertienvoudigd.
Officier van justitie Tove Kullberg diende in april 2019 een aanklacht in tegen drie drugsdealers die het jaar ervoor waren gearresteerd. De 36 bitcoins die in beslag waren genomen, hadden ze verdiend door online drugs te verkopen.
In de vervolging zette Kullberg de waarde van de bitcoins echter om naar Zweedse Kronen. ,,Dat leidde tot gevolgen die ik toen nog niet kon inschatten”, vertelde Kullberg aan de Zweedse radio Ekot. Toen de criminelen in mei 2019 veroordeeld werden, bedroeg hun schuld 1,3 miljoen Zweedse kroon (zo'n 126.000 euro) en dus geen 36 bitcoins.
Explosie
Niet veel later explodeerde de koers van bitcoin. Begin april 2019 was één bitcoin ongeveer 4.000 euro waard, tegenwoordig is dat ongeveer 40.000 euro. En omdat de gerechtsdeurwaarder pas nu, bijna twee jaar na de veroordeling van de dealers, de opdracht heeft gekregen de bitcoins te verkopen, zijn die intussen bijna anderhalf miljoen euro waard.
Om de schuld van de dealers in Zweedse kroon af te lossen, zijn vandaag nog maar 3 bitcoins nodig. Het verschil, 33 bitcoins en dus ongeveer 1,3 miljoen euro, moet de Zweedse staat aan de drugsdealers betalen. ,,De les die we hieruit leren, is dat we in beslag genomen bitcoins niet meer zullen omzetten”, aldus Kullberg.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Braziliaans actieplan voor Amazoneregenwoud: ferme stap in goede richting voor natuurbehoud
-
PREMIUMmet video's
Hoe werd Oekraïense dam opgeblazen? ‘Veroorzaakte mogelijk golf van 12 meter hoog’
Het is niet voor het eerst dat een dam wordt opgeblazen in een oorlogsgebied. Het gebeurde in de Tweede Wereldoorlog, in de Joegoslavische oorlog, recent in Syrië. En nu dus weer, in Oekraïne. Dammenexpert Davide legt uit hoe dat mogelijk is. ‘De gevolgen van een kapotte dam zijn enorm.’ -
Tesla ontkracht geruchten rond voorzitterschap Elon Musk
Tesla wil dat Robyn Denholm, de huidige voorzitter van de raad van bestuur, in die functie blijft. Daarmee zijn geruchten dat topman Elon Musk de positie weer zou innemen van de baan. Denholm werd aangetrokken als voorzitter nadat Musk die functie moest opgeven als gevolg van een schikking met beurstoezichthouder SEC. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Waarde cryptomunten met sprongen omhoog, ondanks vrees voor strengere Amerikaanse regels
Cryptomunten bitcoin en ethereum (ether) hebben hun hoogste waarde bereikt in meer dan twee maanden. Dat is opvallend, aangezien er onzekerheid is rond strengere regels die de Verenigde Staten voor crypto’s willen invoeren.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
PREMIUM
Stad van Dmytro’s jeugd verwoest door damdoorbraak: ‘Alles is veranderd in schroot’
De Oekraïense journalist Dmytro Synyak bracht in zijn jeugd de zomervakanties door in Nova Kachovka. De damdoorbraak roept allerlei herinneringen bij hem op. ,,Ik maakte er duizend zandkastelen.” -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.