Barcelona zet reuzenstap naar titel met winst op tiental Atlético

SamenvattingBarcelona heeft in de strijd om het kampioenschap uitstekende zaken gedaan. In het eigen Camp Nou waren de Catalanen met 2-0 Atlético Madrid de baas. Atleti speelde een uur lang met een man minder, nadat Diego Costa rood kreeg wegens aanmerkingen op de scheidsrechter.

Volledig scherm
Diego Costa kreeg rood na een woordenwisseling. © EPA

Na amper een half uur voetballen zwaaide scheidsrechter Gil Manzano plots met de rode kaart. Na een woordenwisseling met Diego Costa werd de spits van Atlético vroegtijdig de kleedkamer ingestuurd. Met nog meer dan een uur te spelen stonden de Madrilenen voor een zware taak: met tien man de achterstand van acht punten op koploper Barcelona verkleinen.

In de tweede helft creëerde Barcelona kans op kans, maar telkens was keeper Jan Oblak een sta-in-de-weg. Verdedigers Diego Godin en José María Giménez hadden hun handen vol aan de vier aanvallers van Barcelona. Als vooral Lionel Messi er dan in slaagde om een opening te vinden, stond daar telkens weer Oblak om de ballen tegen te houden. Atlético Madrid was vooral uit standaardsituaties gevaarlijk, maar kwam er voetballend niet aan te pas. Pas in het laatste kwartier van de wedstrijd klopte Atlético nadrukkelijk op de deur.

Net op het moment dat Atlético écht begon te geloven in een punt, maakte Luis Suárez daar hardhandig een einde aan. Met een geplaatst schot wist hij Oblak te verschalken. Amper een minuut later mocht het publiek in Camp Nou weer juichen. Messi werd randje buitenspel weggestuurd, kapte een verdediger uit, plaatste de bal in de korte hoek en scoorde daarmee voor de achtste wedstrijd op rij: 2-0. 

Het betekende voor Messi zijn 335ste zege in de Spaanse competitie. Daarmee gaat hij nu in zijn eentje aan kop wat betreft de meeste overwinningen in La Liga. Die eerste plek deelde de Argentijn tot vanavond nog met voormalig Real Madrid-doelman Iker Casillas. De huidige doelman van FC Porto won 334 wedstrijden in La Liga. 

Maar bovenal is de titel weer een forse stap dichterbij voor Barça. Met nog zeven competitiewedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong van Barcelona op de nummer twee Atlético Madrid liefst elf punten. Woensdag moeten Messi en consorten op bezoek bij Manchester United voor de kwartfinale van de Champions League.

Volledig scherm
Messi ontving van Kluivert de award voor beste speler van de maand maart. © BSR Agency
Volledig scherm
Lionel Messi loopt juichend weg na de 2-0. © AP