De Rode Duivels bereiden zich voor op de kwalificatiewedstrijden van aankomende week.
Volledig scherm
De Rode Duivels bereiden zich voor op de kwalificatiewedstrijden van aankomende week. © BELGA

De Rode Duivels piepen en kraken, maar moeten zich probleemloos kwalificeren

Het Belgische nationale elftal wordt geteisterd door een blessure-epidemie. Zes basisklanten hebben zich geblesseerd afgemeld en over Thomas Vermaelen bestaan twijfels. Toch denkt Marc Degryse, oud international en tegenwoordig analist, dat de huidige ploeg voldoende kwaliteit heeft om morgen van Rusland te winnen.

Aan de waslijst van blessuregevallen lijkt maar geen einde te komen bij onze Zuiderburen. Axel Witsel, Vincent Kompany en Kevin de Bruyne haakten eerder al af bij de Belgische nationale ploeg en afgelopen week kwamen daar Thomas Meunier, Mousa Dembélé en Romelu Lukaku bij. Bovendien bestaan er twijfels over de fitheid van Vermaelen. Marc Degryse voorziet echter geen problemen voor de kwalificatie. ,,De eerste twee van de poule gaan door. Het zal in deze poule geen probleem moeten zijn om op die plekken te eindigen.”

Marc Degryse in actie als PSV'er, eind jaren negentig van de vorige eeuw.
Volledig scherm
Marc Degryse in actie als PSV'er, eind jaren negentig van de vorige eeuw. © EPA

Daarmee doelt hij op de landen Cyprus, San Marino en Kazachstan. Allen geen grootse voetballanden. Wel wordt het morgen aanpoten tegen de zwaarste tegenstander uit de poule: Rusland. De huidige ploeg mist veel dragende spelers, maar spelers als Hazard en Mertens moeten het verschil kunnen maken denkt de Belg. ,,Bovendien spelen we ook nog eens thuis, dus naar mijn mening moeten we morgen gewoon kunnen winnen.”

Degryse vindt het een geluk bij een ongeluk dat Roberto Martinez nu noodgedwongen jonge spelers moet inzetten. ,,Tijdens de kwalificatie heb je tegen relatief mindere tegenstanders de kans om jonge jongens laten te spelen. Zo kunnen we toekomstgericht verjongen en kunnen de nieuwe spelers wedstrijdritme opdoen. Vooral achterin moeten we naar de toekomst toe werken en denken aan doorselecteren. Spelers als Vermaelen, Kompany en Vertonghen gaan geen drie termijnen meer mee. Het is interessant om te kunnen zien hoe jonge spelers als Thorgan Hazard, Leandro Trossard, Youri Tielemans en Jason Denayer zich gaan manifesteren.”

De oud-international denkt niet dat de Belgen met smart zitten te wachten op de kwalificatiewedstrijden. ,,Er zitten, op Rusland na, geen mooie affiches tussen. Maar we moeten deze wedstrijden natuurlijk wel spelen. Rusland is een goede ploeg, maar we moeten ons door die andere wedstrijden heen zien te sleuren.”