Volledig scherm
PREMIUM
Depay en Babel namens Oranje in duel met Rüdiger (l) en Hummels (r) van Duitsland. © Pim Ras Fotografie

En opeens vinden de Duitsers zichzelf waardeloos

Je hebt in voetbal weinig zekerheden, maar dat Duitsland na de wereldtitel van 2014 de wereld voor jaren zou regeren, daar was elke insider het wel over eens. Hoe anders is de staat vijf jaar later. Het Duitse voetbal bibbert en beeft en worstelt weer eens met haar identiteit.

Door Leon ten Voorde

Het is nog maar een half jaar geleden dat heel wat Nederlandse voetballiefhebbers op hun strandbedje op vakantie het boek ‘De val van Oranje’, van Pieter Zwart tot zich namen. In dat schrijven werd er genadeloos afgerekend met de traditionele Hollandse voetbalcultuur. Gechargeerd gesteld: als we ooit nog wilden meetellen in de wereld van de grote jongens, dan moest zo’n beetje alles op de schop. Zo’n soortgelijk boek is er sinds kort ook in Duitsland op de markt, alleen wordt daarin de totale ineenstorting van het Duitse voetbal beschreven. Het leed van ons heeft zich als het ware verplaatst naar het oosten, alsof de storm vrij spel heeft en nu iets verderop huishoudt.

  1. Sunderland-keeper Ruiter kijkt uit naar finale op Wembley: ‘Onze fans verdienen promotie’
    Interview

    Sunderland-kee­per Ruiter kijkt uit naar finale op Wembley: ‘Onze fans verdienen promotie’

    De Amsterdamse doelman Robbin Ruiter (32) maakte in de zomer van 2017 transfervrij de overstap van FC Utrecht naar Sunderland. Met de zesvoudig kampioen van Engeland degradeerde Ruiter vorig seizoen naar de League One, maar komende zondag kunnen The Black Cats terugkeren naar het Championship als op Wembley wordt gewonnen van Charlton Athletic. ,,De trouwe fans van deze club verdienen promotie.”