Fenomeen Gnabry verzekert Duitsland van eerste plek, Oranje in Pot 2 bij EK-loting

Duitsland heeft zich door een 6-1 zege op Noord-Ierland verzekerd van de groepswinst in Groep C van het EK-kwalificatietoernooi. De Duitsers bleven Nederland, dat met 5-0 won van Estland won, voor. Serge Gnabry was met een hattrick de grote man bij Duitsland. 

Omdat Nederland zaterdag gelijkspeelde op bezoek bij Noord-Ierland (0-0) veroverde Duitsland de koppositie in Groep C. Als de Duitsers vanavond wel zouden winnen van Noord-Ierland zou Oranje tweede worden in de poule en zodoende niet in Pot 1 bij de EK-loting terecht komen. Even leek Oranje nog kans te maken op de eerste plek in de eindstand ook. Noord-Ierland kwam namelijk binnen zeven minuten op een 0-1 voorsprong in Frankfurt via Michael Smith. 

De Noord-Ierse vreugde was echter van korte duur. Na de 0-1 achterstand was het namelijk Bayern München-fenomeen Gnabry die opstond. In zijn dertiende interland maakte hij voor rust zijn elfde goal voor Duitsland (1-1). Nadat Leon Goretzka de 1-2 had gemaakt, was Gnabry na rust helemaal niet meer te stoppen. 

Hij maakte namelijk ook nog nummer twaalf én nummer dertien in zijn dertiende interland: een hattrick. Ter vergelijking: Duitslands all-time topscorer Miroslav Klose maakte in zijn eerste dertien interlands elf goals. Bovendien is Gnabry daarmee ook nog de eerste speler sinds Gerd Müller die na dertien interlands ook dertien goals maakte. 

Na de hattrick van Gnabry, de eerste voor Duitsland sinds Sandro Wagner in 2017 tegen San Marino (7-0), was het echter nog niet gedaan met de Duitse feestvreugde. Goretzka maakte ook nog zijn tweede en in de blessuretijd deed ook Julian Brandt nog een duit in het zakje. De speler van Borussia Dortmund bepaalde daarmee de eindstand op 6-1. 

Duitsland blijft Oranje dus voor en is groepswinnaar van Groep C in het EK-kwalificatietoernooi. Dat betekent ook dat Nederland in Pot 2 zit bij de EK-loting. 

Volledig scherm
Serge Gnabry © Uwe Anspach/dpa