Volledig scherm
Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen en Lieke Martens na Real Betis - FC Barcelona vorig seizoen. © BSR Agency

Geen akkoord voor Spaanse voetbalsters: dit weekend geen wedstrijden

StakingEr zijn dit weekend geen wedstrijden in de Liga Iberdrola. De speelsters in de Spaanse vrouwencompetitie gaan definitief over tot staking nu bekend is dat er geen akkoord is bereikt met de Spaanse voetbalbond over een cao.

Merel van Dongen, sinds vorig jaar speelster van Real Betis, zou zondag met haar club de stadsderby tegen Sevilla spelen. Die wedstrijd zal nu definitief niet doorgaan dit weekend. 

De afgelopen weken kwamen speelsters van alle clubs uit de Liga Iberdrola bijeen om hun eisen op papier te zetten en te presenteren aan de Spaanse voetbalbond. Er waren een aantal punten verbeterd, maar het was voor de overkoepelende organisatie AFE lang niet genoeg om mee in te stemmen. 

Bij een bijeenkomst tussen vertegenwoordigers van de speelsters en van de clubs kwam het twee weken geleden ook al niet tot een akkoord. De eis tot een minimum brutosalaris van 20.000 euro per jaar was al naar beneden bijgesteld tot 16.000 euro, maar ook daarmee gingen de clubs als werkgever niet akkoord. ,,We onderhandelen al 13 maanden, we hebben lang geduld gehad”, zei María José López die namens de voetbalstersbond AFE optrad. De staking gaat vanaf dit weekend in. Het is nog niet duidelijk hoe lang de speelsters in Spanje in staking zullen gaan.