Volledig scherm
1986: Maradona scoort tegen Engeland met de hand. © AP

Grensrechter die 'hand van God' miste overleden

De Bulgaarse grensrechter Bogdan Dotsjev is op 80-jarige leeftijd overleden. Dotsjev is de geschiedenisboeken ingegaan als de assistent-scheidsrechter die niet zag dat Diego Maradona op het WK van 1986 in Mexico met 'de hand van God' scoorde tegen Engeland.

Argentinië won mede dankzij dat veelbesproken doelpunt met 2-1 en plaatste zich voor de halve finale. Op beelden was te zien hoe de Tunesische scheidsrechter Ali Bin Nasser na het 'handigheidje' van Maradona langzaam terugliep richting de middenstip en naar zijn grensrechter keek. Dotsjev hield de vlag echter strak naar beneden.

,,Hoewel ik meteen het gevoel had dat er iets niet helemaal klopte aan het doelpunt, was het van de FIFA destijds niet geoorloofd voor assistenten om in overleg te gaan met de scheidsrechter'', vertelde Dotjsev de Bulgaarse media enkele jaren geleden. Volgens de grensrechter had het doelpunt niet geteld als een Europese arbiter de leiding had gehad.

Bin Nasser daarentegen zei juist dat hij wachtte op een signaal van zijn grensrechter. ,,Ik wachtte totdat Dotsjev me een teken gaf wat er precies was gebeurd, maar hij vlagde niet voor hands.''

Dotsjev was de nummer één scheidsrechter van Bulgarije in de jaren zeventig en tachtig. Hij was actief op de WK's van 1982 en 1986 en floot de eerste wedstrijd van de UEFA Cupfinale van 1983 tussen Anderlecht en Benfica.  ,,Diego Maradona heeft mijn leven geruïneerd'', zei de Bulgaar later. ,,Hij is een briljante voetballer, maar een klein mannetje; klein in lengte en in karakter.''