Volledig scherm
Heung-min Son flitst voorbij John Lundstram tijdens Tottenham Hotspur - Sheffield United. © BSR Agency

Heung-min Son voor derde keer Aziatisch voetballer van het jaar

Heung-min Son is voor de derde keer verkozen tot Asian International Player of the Year, de beste Aziatische voetballer die niet op het eigen continent uitkomt in clubverband. De 27-jarige aanvaller van Tottenham Hotspur en Zuid-Korea won de prijs eerder in 2015 en 2017.

Son was vorig seizoen goed voor twintig doelpunten en tien assists in 48 wedstrijden voor Tottenham Hotspur, waarmee hij de finale van de Champions League bereikte. Dit seizoen scoorde hij ook alweer negen keer in achttien duels voor Tottenham Hotspur, dat in de twee weken sinds de komst van José Mourinho is opgeklommen van plek 15 naar plek 5 in de Premier League.

Vorig jaar speelde Son zijn eerste WK met Zuid-Korea en daarna loodste hij zijn land als dispensatiespeler naar winst in de Asian Games, een toernooi voor spelers tot en met 23 jaar. Met het winnen van die trofee zorgde Son ervoor dat hij zijn dienstplicht in Korea kon ontlopen. Begin dit jaar deed Son ook nog mee aan de Azie Cup, waar Zuid-Korea in de kwartfinale verloor van de latere winnaar Qatar.

De prijs voor Aziatisch voetballer bestaat al sinds 1984, maar is sinds 2012 verdeeld in twee categorieën: een voor de beste Aziatische voetballer die op het eigen continent speelt en een voor de beste Aziatische voetballer die in clubverband op een ander continent uitkomt. De Qatarese aanvaller Akram Afif (23), die in eigen land voor Al Sadd speelt, won de prijs in de eerste categorie. 

Eerdere winnaars Asian International Player of the Year

2012: Shinji Kagawa (Japan/Manchester United)
2013: Yuto Nagatomo (Japan/Internazionale)
2014: Mile Jedinak (Australië/Crystal Palace)
2015: Heung-min Son (Zuid-Korea/Tottenham Hotspur)
2016: Shinji Okazaki (Japan/Leicester City)
2017: Heung-min Son (Zuid-Korea/Tottenham Hotspur)
2018: Makoto Hasebe (Japan/Eintracht Frankfurt) 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© BSR Agency