Volledig scherm
Luis Enrique. © Getty Images

Luis Enrique gooit bij terugkeer na drama direct zijn assistent eruit

'Trouweloos'Twee maanden na de dood van zijn dochter keerde Luis Enrique vandaag terug als bondscoach van Spanje. Zijn assistent en tijdelijke plaatsvervanger, Robert Moreno, die Spanje voor het EK kwalificeerde, is niet meer welkom omdat hij ‘trouweloos’ was.

Door Edwin Winkels

Luis Enrique en Robert Moreno waren vele jaren intieme vrienden. Overal waar de eerste ging als trainer, was de tweede zijn assistent. Dus was het logisch dat Moreno het werk van de bondscoach overnam toen die dit jaar niet meer in staat bleek aan het roer te staan vanwege de ernstige ziekte van zijn dochter Xana, die eind augustus op 9-jarige leeftijd overleed.

Quote

Ik weet niet of ik juist heb gehandeld, maar ik sta achter mijn besluit

In die tijd kwalificeerde Moreno Spanje zonder problemen voor het Europees kampioenschap van volgend jaar. En hij vond dat hij verdiende ook op dat EK de bondscoach te zijn. ,,Op 12 september spraken we elkaar bij mij thuis. Dat duurde niet langer dan een half uur,” legde Luis Enrique vandaag op een persconferentie van de Spaanse bond uit. ,,Robert zei dat hij het EK wilde doen, en daarna weer mijn assistent zou worden. Ik begrijp dat iemand ambitie heeft, dat dit de kans van zijn leven zou zijn, maar ik vond het trouweloos van hem, naar mij toe. Zo iemand wil ik niet in mijn staf.”

Daarmee gaf de oud-speler van Real Madrid en FC Barcelona zijn visie op een conflict dat de laatste weken het Spaanse voetbalnieuws beheerste. Moreno zelf had er niet veel over willen zeggen nadat de bond bekend had gemaakt dat Luis Enrique zou terugkeren en hem niet meer als assistent wilde hebben. ,,Ik wil niet in een spiraal van verwijten belanden,” schreef hij in een communiqué.

,,Ik ben er niet trots op hoe dit is verlopen,” erkende Luis Enrique. ,,Even heb ik er aan gedacht om Robert toch het EK te laten doen, maar dan zou ik niet eerlijk tegenover mezelf zijn geweest. Dan zou ik dat alleen hebben gedaan om deze heisa te voorkomen. Ik weet niet of ik juist heb gehandeld, maar ik sta achter mijn besluit.”

De bondscoach, die een nieuw contract tot het WK van 2022 heeft gekregen, zei zich sterk en fit genoeg te voelen om weer aan de slag te gaan. ,,Ieder mens heeft zijn eigen manier van rouwen. We hebben er thuis veel over gelezen, want het is zwaar een dochter te verliezen, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe je daar mee omgaat. Voor mij is het weer tijd om aan het werk te gaan, en mijn familie steunt me daarin.”

Luis Enrique ziet Spanje na een ‘briljante kwalificatiereeks’ als een van de grote favorieten van het EK, ‘samen met België, Duitsland, Frankrijk, Italië… en misschien vergeet ik er een’. ,,Oh ja, en Nederland en Kroatië,” voegde hij er aan toe toen een assistent hem dat suggereerde. ,,Maar het verleden heeft vaak genoeg bewezen dat zo’n toernooi redelijk onvoorspelbaar kan verlopen.”

Volledig scherm
Luis Enrique wordt omhelsd na de persconferentie. © REUTERS