Manchester City voor twee jaar uitgesloten van Champions League

Financial Fair PlayManchester City mag de komende twee seizoenen niet meedoen aan de Champions League of Europa League. De regerend kampioen van de Premier League heeft die straf opgelegd gekregen door de UEFA na het schenden van de regels omtrent Financial Fair Play. Ook krijgt Manchester City een boete van 30 miljoen euro. City liet meteen weten bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de uitspraak. Pas als het CAS uitspraak heeft gedaan gaat de straf (eventueel) in werking.

Het bewijs van de UEFA leunt op gelekte e-mails, gepubliceerd in november 2018 door het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Daarin komen schimmige constructies naar voren. Eigenaar Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, door The Citizens bijna heiligverklaard, lijkt daarin onder meer het toegestane budget van City in het seizoen 2015-16 kunstmatig te hebben opgekrikt met schijninkomsten van sponsor Etihad Airways.

Slechts 10 van de 80 miljoen euro van de jaarlijks contractueel vastgelegde bijdrage zou zijn overgemaakt door de vliegmaatschappij. Het leeuwendeel zou zijn uitgekeerd door de Abu Dhabi United Group, het zakelijke vehikel van sjeik Mansour. Clubs mogen van de UEFA niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt via sponsors, tv-gelden, premies en stadionrecettes. Volgens de gepubliceerde interne documenten deed Manchester City dit structureel wel.

De UEFA strafte de club van trainer Pep Guardiola eerder in 2014 voor overtredingen van Financial Fair Play met een boete van 60 miljoen euro, later aanzienlijk verminderd. Ditmaal bleef een tik op de vingers uit, maar volgde een knock-out. City mag naast een financiële sanctie liefst twee seizoenen niet deelnemen aan het voornaamste Europese clubtoernooi, een dolksteek voor de hyperambitieuze eigenaars uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het bedrog, opgevist door klokkenluiderscollectief Football Leaks, behelst meer dan de betwiste deal met Etihad alleen. Zo moest Manchester City door het ontslag van trainer Roberto Mancini aan het einde van het seizoen 2012/2013 een torenhoge afkoopsom betalen. Zoveel dat de regels van Financial Fair Play overtreden zouden gaan worden. Het ontstane tekort van 11,3 miljoen euro werd vervolgens op illegale wijze weggewerkt.

Met het manipuleren van contracten en betalingstermijnen had clubcommissaris Simon Pearce volgens de mailwisselingen geen moeite. ,,We kunnen doen wat we willen”, schreef hij. De beleidsbepalers van Manchester City vonden zich in hun recht staan. Ze zagen zichzelf als moderne Robin Hoods, die streden tegen de in hun ogen oneerlijke UEFA, de beschermheer van rijke traditieclubs als Real Madrid, AC Milan en Juventus.

Pep Guardiola, de manager van Manchester City. De Catalaanse succescoach staat nog tot medio 2021 onder contract bij City.
Volledig scherm
Pep Guardiola, de manager van Manchester City. De Catalaanse succescoach staat nog tot medio 2021 onder contract bij City. © Getty Images

‘Bewijs gestolen’

Manchester City voelde zich in zijn kuif gepikt. Het bewijs zou niet zijn gelekt maar zijn gestolen door een Portugees die wordt verdacht van grootschalige computervredebreuk en uit zijn verband zijn gerukt. De UEFA is echter zeker van zijn zaak. ,,Na zorgvuldige bestudering van het bewijs heeft de strafcommissie geoordeeld dat Manchester City de regels van Financial Fair Play op grove wijze heeft overtreden.”

Manchester City betwist de argumentatie en heeft middels een statement laten weten zo spoedig mogelijk beroep te gaan aantekenen bij het CAS, het Hof voor Arbitrage voor Sport. De club spreekt van een heksenjacht, waarbij van een eerlijk proces geen sprake was. Vooral de bewijsvoering is de beleidsbepalers een doorn in het oog. De ‘gelekte’ mails zijn volgens hen gestolen.

De UEFA voelt zich zeker van zijn zaak. ,,Na zorgvuldige bestudering van het bewijs heeft de strafcommissie geoordeeld dat Manchester City de regels van Financial Fair Play op grove wijze heeft overtreden.” 

City reageert snel en duidelijk

Manchester City mag dit seizoen nog wel gewoon blijven uitkomen in de Champions League. De huidige nummer twee van de Premier League neemt het in de achtste finales op tegen Real Madrid. De heenwedstrijd is op woensdag 26 februari in Madrid, de return op dinsdag 17 maart in het Etihad Stadium in Manchester.

Manchester City reageerde vanavond via de clubsite snel op het nieuws. ,,Manchester City is teleurgesteld, maar niet verrast door het nieuws van vandaag door de UEFA.” Volgens Manchester City was de uitkomst van het UEFA-onderzoek al bij het begin duidelijk: men wilde de club veroordelen. ,,Wij willen dat ons bewijsmateriaal door een onafhankelijke instantie wordt bekeken. De onderzoeker van de UEFA heeft al in 2018 publiekelijk laten weten welke sancties hij tegen ons wilde nemen. Dat was nog voordat er fatsoenlijk naar ons dossier was gekeken. Daarom hadden we dit nieuws wel zien aankomen. Dat neemt niet weg dat we het volkomen met de uitspraak oneens zijn", meldt de club.

Kevin de Bruyne en Sergio Agüero, twee sterspelers van Manchester City.
Volledig scherm
Kevin de Bruyne en Sergio Agüero, twee sterspelers van Manchester City. © BSR Agency

,,Deze zaak is gestart door de UEFA, vervolgd door de UEFA en beoordeeld door de UEFA”, zegt City verder. ,,Van enige onpartijdigheid is totaal geen sprake. Vandaar dat wij onmiddellijk actie ondernemen en de zaak bij het CAS aanhangig maken.”

Overname door Abu Dhabi United Group in 2008

Manchester City werd in de zomer van 2008 overgenomen door de Abu Dhabi United Group, een consortium van steenrijke investeerders uit de Verenigde Arabische Emiraten. Met de financiële impulsen van de Arabische sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan en zijn kompanen werd City de afgelopen twaalf jaar een grootmacht in het Engelse voetbal, resulterend in vier landstitels, twee FA Cups en vier League Cups. Een hoofdprijs in Europa bleef sinds de overname nog uit. Voor de overname werd City twee keer kampioen van Engeland: in 1937 en 1968. Manchester City werd naast de zes landstitels ook zeven keer kampioen op het tweede niveau in Engeland, een record dat het deelt met Leicester City. 

Manchester City werd de afgelopen twee seizoenen met goed spel en vele (doel)puntenrecords kampioen van de Premier League, maar dit seizoen kan het team van Pep Guardiola de grote uitdager Liverpool niet bijbenen. Het team van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum heeft al 22 punten voorsprong op Manchester City, waarmee The Reds afkoersen op de eerste landstitel sinds 1990. De bovenste vier teams in Engeland plaatsen zich rechtstreeks voor de Champions League, waarmee dit seizoen waarschijnlijk ook de nummer vijf zich zal plaatsen voor de prestigieuze clubcompetitie van de UEFA.

Manchester City komt sinds het seizoen 2012/2013 altijd uit in de Champions League. De beste prestatie van de club in het toernooi was de halve finale in het seizoen 2015/2016, waarin de latere winnaar Real Madrid uiteindelijk net te sterk bleek. 

Manchester City on Twitter

CLUB STATEMENT https://t.co/ueMFeLFowu

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© BSR Agency