Nederlanders in Premier League worden schaars na Brexit
Als er een Brexit (in welke vorm dat dan ook zal zijn) komt, sluit die de weg naar de Premier League voor Nederlandse voetballers in de toekomst grotendeels af. Alleen talenten van de buitencategorie maken aanspraak op een contract.
Delen per e-mail
Door Geert Langendorff
De tirade van Neil Warnock over Brexit van afgelopen weekeinde had veel weg van een absurdistische sketch. Alsof niet de trainer van Cardiff City maar een typetje van komiek John Cleese tijdens een persconferentie voor een bord met ‘Visit Malaysia’ zijn licht liet schijnen over de politieke situatie in het land. De EU en de rest van de wereld konden de ‘kolere’ krijgen. Op eigen benen wachtte Engeland volgens hem gouden tijden.
Critici zetten Warnock snel weg als een bejaarde ezel, maar hij had wel een punt. Het Engelse voetbal gaat profiteren van een vertrek uit de EU. Om de financiële schade tot een minimum te beperken ligt een grotendeels uitgewerkt plan klaar. Voetbalbond FA wil de markt volledig opengooien. Voor spelers uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika gelden dan dezelfde regels als nu voor Europeanen. De huidige restricties vallen weg.
Voor Nederlandse voetballers lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand. Toch zal er veel veranderen in de beoogde situatie. Alleen absolute uitblinkers mogen dan nog hopen op een carrière in de Premier League. De rest moet zich richten op de competities in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. De kleine lettertjes in het door Neil Warnock toegejuichte voorstel zitten vol met manshoge obstakels.
Concurreren met Brazilianen
De Premier League wil volledig af van het puntensysteem op basis waarvan niet-EU-spelers een werkvergunning krijgen. Uruguayanen, Brazilianen en Argentijnen hoeven niet langer een vaste waarde in hun nationale ploeg te zijn, in de Champions League te spelen of een bepaald bedrag te verdienen om als ‘exceptioneel talent’ te worden aangemerkt. Nederlanders krijgen er wereldwijd zodoende gigantische concurrentie bij.
Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum behoren bij koploper Liverpool tot de beste spelers in Engeland, maar kan hetzelfde gezegd worden van modale profs als Jaïro Riedewald (Crystal Palace), Juninho Bacuna (Huddersfield Town) en Michel Vorm (Tottenham Hotspur)? Straks kunnen clubs op alle continenten scouten om voor hetzelfde bedrag (of minder) een back of doelman te halen. Als Nederlander heb je als Europeaan geen streepje voor meer.
Tekst gaat verder onder de foto...
Minder buitenlanders
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg de Premier League en voetbalbond FA om samen aan een Brexit-plan te werken. In grote lijnen zijn ze akkoord, al zit er een adder onder het gras. De FA wil in ruil voor zijn goedkeuring het aantal Engelse spelers in de selecties drastisch verhogen. Van acht naar twaalf op een selectie van 25 man. Het Cardiff van Warnock voldoet hier als een van de weinige clubs al aan.
De voorwaarden aan deze homegrown players gaan op de schop. Nu mogen buitenlanders die voor hun 21ste drie jaar in Engeland hebben gevoetbald, worden meegeteld. Spelers als Tim Krul, Patrick van Aanholt en Nathan Aké gelden daarom als ‘Brits’. Waarschijnlijk wordt die leeftijdsgrens teruggeschroefd naar achttien jaar. Deze beoogde wijzigingen werpen een drempel voor Nederlanders op.
Clubs kunnen het zich dan niet langer veroorloven zomaar een gok te nemen met een spits of een centrale verdediger van een team uit de Eredivisie. Zeker in de top, waar ploegen als Manchester City en Chelsea al over het maximale aantal buitenlanders beschikken.
Verbod op het vastleggen van minderjarigen
Als Groot-Brittannië op 29 maart uit de EU stapt, mogen Engelse clubs niet langer spelers onder de achttien jaar aantrekken. Als EU-lid ontsnapt de Premier League aan de FIFA-regel die dit verbiedt. Toptalenten als Ki-Jana Hoever (16), die vorige week zijn debuut maakte voor Liverpool, kunnen in de toekomst niet meer worden gekaapt van Ajax, Feyenoord en PSV. Dit lijkt alleen in theorie gunstig voor de Eredivisie.
Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus nemen de rol van de Engelse stropers waarschijnlijk naadloos over. Het maakt de kans op een loopbaan in de Premier League nog moeilijker. Patrick van Aanholt en Nathan Aké kwamen via de academie van Chelsea bij respectievelijk Crystal Palace en Bournemouth terecht. Nederlanders, zolang onderdeel van het meubilair, worden in de Premier League straks een schaars goed.
Verder in het nieuws
-
Hotelketen vervangt Emirates op shirt Paris Saint-Germain
Paris Saint-Germain heeft een nieuwe shirtsponsor gestrikt. Hotelketen Accor vervangt na dit seizoen vliegtuigmaatschappij Emirates op de voorkant van de T-shirts van Neymar, Kylian Mbappé, Edinson Cavani en de andere sterren uit Parijs. -
Weghorst aan de kant bij Wolfsburg
VfL Wolfsburg-trainer Bruno Labbadia vreest dat hij zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach geen beroep kan doen op Wout Weghorst. -
UEFA coëfficiëntenlijst Europa League: Hopen op Club Brugge en Inter
Op wie we moeten letten vanavond in de Europa League? Op de Nederlanders natuurlijk. En dan vooral op die van Internazionale en Club Brugge. Zij kunnen ons land namelijk een dienst bewijzen. -
Nantes beboet om vuurwerk voor Sala
Nantes heeft twee boetes van in totaal 21.000 euro gekregen voor het afsteken van vuurwerk door de fans. Dat gebeurde tijdens de thuiswedstrijden tegen Saint-Étienne en Nîmes Olympique, als onderdeel van een eerbetoon aan de Argentijnse spits Emiliano Sala. Vuurwerk is echter verboden op de tribunes en de tuchtcommissie van de Franse competitie houdt daar ook in dit bijzondere geval aan vast. -
video Sané zegt sorry voor goal tegen oude liefde Schalke
Bijna verontschuldigend stak Leroy Sané een hand in de lucht nadat hij Manchester City uit een vrije trap naast Schalke 04 had geschoten. De Duitse aanvaller koestert nog altijd warme gevoelens voor de club waarbij hij doorbrak.
-
PSG laat Neymar wederom in Brazilië revalideren
De Braziliaanse aanvaller Neymar gaat in eigen land werken aan het herstel van een voetblessure. De duurste voetballer ter wereld raakte op 23 januari geblesseerd in de gewonnen bekerwedstrijd tegen Strasbourg (2-0). Neymar brak opnieuw een middenvoetsbeentje in zijn rechtervoet, net als een jaar geleden. -
Officieel: Erwin Koeman nieuwe bondscoach Oman
Erwin Koeman volgt Pim Verbeek op als bondscoach van Oman. De voetbalbond van het land uit het Midden-Oosten heeft de 57-jarige Koeman een contract voor twee jaar gegeven, de Nederlander start op 10 maart met zijn nieuwe baan. -
City breekt met tien man verzet van Schalke
Manchester City heeft een grote stap gezet richting de kwartfinales van de Champions League. Op bezoek bij Schalke 04 werd, nota bene met een man minder, in de slotfase een achterstand omgebogen in een overwinning.