Opnieuw racisme in Italië: ‘Enige manier om Lukaku te stoppen is hem tien bananen geven’

VideoRomelu Lukaku werd vorige week racistisch bejegend door supporters van Cagliari en ook afgelopen weekend was het weer raak. Een Italiaanse analyticus wilde de Belgische spits een compliment geven, maar schoot daarbij behoorlijk uit de bocht:  ,,De enige manier om hem af te stoppen, is hem tien bananen geven.” 

Luciano Passirani gaf live bij de kleine zender Top Calcio 24 zijn commentaar. De gewezen directeur van onder andere Atalanta en Lecco is inmiddels diep in de 70, maar komt als gast geregeld langs om het Italiaanse voetbal te analyseren. Programmaleider Fabio Ravezzani maakte snel duidelijk dat zijn station geen gebruik meer zal maken van de diensten van Passirani. ,,De heer Passirani is 80 jaar oud en om Lukaku te complimenteren gebruikte hij een beeldspraak die racistisch bleek te zijn. Het was een vlaag van verstandsverbijstering, maar ik kan dergelijke uitspraken niet tolereren.”

Lukaku.
Volledig scherm
Lukaku. © AFP

De opmerkingen van Passirani waren als volgt: ,,Ik zie in de Italiaanse competitie geen enkele speler zoals Lukaku. Niet bij AC Milan, niet bij AS Roma, niet bij Lazio. Hij is een van de sterkste spitsen, minstens twee keer zo krachtig als Zapata van Atalanta. Zulke jongens hebben altijd dat extraatje. Dit zijn gasten die veel doelpunten maken, maar ook het team op sleeptouw nemen. Want als je een rechtstreeks duel aangaat met Lukaku, ben je dood, val je op de grond.” En toen pakte Passirani plots uit met een verkeerde uitspraak. ,,De enige manier om hem de baas te kunnen zijn, is hem tien bananen geven om hem eten te geven.” 

Fabio Ravezzani, de grote chef van de zender, greep meteen in door het woord over te nemen en zich te verontschuldigen. Nadien maakte hij duidelijk dat Passirani nooit meer te zien zal zijn in een uitzending van TopCalcio24. Met een tweet later op de avond kwam Ravezzani terug op de zaak. ,,Passirani bood nog zijn excuses aan, maar toen was de uitzending al afgebroken. Zijn verontschuldigen bereikten de kijker niet meer. Het was verwarrend, want eigenlijk wilde hij een grapje maken.”

Luciano Passirani doet z’n uitleg.
Volledig scherm
Luciano Passirani doet z’n uitleg. © RV