Oude bekenden uit eredivisie maken het Barcelona lastig in Sociedad

VideoOp volle oorlogssterkte is Barcelona er niet in geslaagd drie punten mee te nemen uit Baskenland. Real Sociedad maakte het de Spaanse koploper zeer lastig en Barça mocht niet mopperen dat de thuisploeg er maar twee maakte: 2-2. Frenkie de Jong deed bij de bezoekers negentig minuten mee, maar kon het verschil ook niet maken.

Volledig scherm
Voormalig Willem II-spits Alexander Isak heeft de 2-2 gemaakt. Hij wordt gefeliciteerd door Martin Ødegaard, oud-speler van sc Heerenveen en Vitesse. © REUTERS
Volledig scherm
Antoine Griezmann stift de bal stijlvol in het doel. © AP

Vanaf het begin liep Barcelona achter de feiten aan in Sociedad. Mikel Oyarzabal mocht al na 12 minuten aanleggen voor een strafschop na een handsbal van Clément Lenglet en faalde niet. Onder aanvoering van Real Madrid-huurling Martin Ødegaard, de afgelopen seizoenen namens sc Heerenveen en Vitesse actief in de eredivisie, bleef de nummer 4 in La Liga lang de gevaarlijkste ploeg.

De gelijkmaker van Antoine Griezmann kwam dan ook uit de lucht vallen. Na een razendsnelle uitbreek werd de Fransman op maat bediend door Luis Suárez waarna het stiftje, Griezmann's handelsmerk, doelman Alex Remiro te machtig was. Griezmann juichte niet uit respect voor de club waar hij zijn loopbaan begon.

Na de pauze ging een onbevangen Sociedad vrolijk verder met het bestoken van Marc-André ter Stegen's doel. Het doelpunt viel echter opnieuw aan de andere kant. Suárez tikte simpel binnen na voorbereidend werk van Sergio Busquets en Lionel Messi. Alexander Isak, een andere oude bekende uit de eredivisie, tekende tien minuten later uit de rebound voor de verdiende gelijkmaker. Sociedad kreeg daarna nog enkele grote kansen op de zege, maar gescoord werd er niet meer in het Anoeta Stadium.

Volledig scherm
Frenkie de Jong en Luis Suárez zijn blij na de 1-1 van Griezmann. © AFP

Woensdag Clasico

Volledig scherm
Real Sociedad viert de 1-0. Frenkie de Jong kijkt toe. © AP

Barcelona loopt door het gelijkspel maar een puntje uit op concurrent Real Madrid, dat morgen nog in actie komt tegen Valencia. Komende woensdag staat de ‘Clasico’ tussen de twee rivalen op het programma.

Barcelona en Real Madrid zouden elkaar eigenlijk op 26 oktober treffen. Die wedstrijd werd uitgesteld omdat de politie in de Catalaanse stad de handen vol had aan de vele demonstraties in de stad. Inwoners van Barcelona gingen massaal de straat op om hun onvrede te laten blijken over de celstraffen die Catalaanse leiders kregen voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

De politie houdt komende woensdag opnieuw rekening met protesten. Ruim 3000 agenten en beveiligers moeten de orde rond de ‘Clásico’ bewaken. 

Bekijk hier alle uitslagen, het programma en de stand in La Liga.

Volledig scherm
Aangever Messi en doelpuntenmaker Suárez knuffelen elkaar na de 1-2. © AFP
Volledig scherm
Luis Suárez. © AP