Platini vrijgelaten na dag van verhoren: ‘Het doet zoveel pijn’

Michel Platini is vanochtend vroeg vrijgelaten nadat hij een dag lang ondervraagd werd door de Franse justitie. De gevallen voetbalbobo noemt de ervaring pijnlijk ‘na alles wat ik heb gedaan voor de sport.’

Volledig scherm
Michel Platini na zijn vrijlating. © EPA

Platini werd gisterochtend opgeroepen door de Franse politie voor een ondervraging in het onderzoek naar een mogelijke corruptie rondom de toewijzing van het WK aan Qatar. De voormalig voorzitter van de UEFA dacht dat hij slechts als getuige moest komen opdagen. ,,Maar ik werd gelijk vastgezet. Dat doet pijn. Het doet op elk mogelijke manier pijn. Het doet pijn, het doet pijn. Maar uiteindelijk doen zij gewoon hun werk en heb ik geprobeerd alle vragen te beantwoorden”, vertelt Platini.

Volgens de voormalig wereldvoetballer werd hij ondervraagd over het EK van 2016 (in Frankrijk) en de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Platini had namelijk een belangrijke stem in de toewijzing als voorzitter van de UEFA en de vice-president van de FIFA. Ook kreeg Platini vragen over Paris Saint-Germain, de club werd immers in 2011 overgenomen door Qatar.

,,Ik ben altijd volledig transparant geweest. In alle interviews. Dat is alles. Zij zoeken en onderzoeken. Het is een oude zaak”, legt Platini uit.

Dinsdag werden ook twee adviseur van Nicolas Sarkozy, de voormalig president van Frankrijk, ondervraagd. Ook in het kader van de discutabele toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. De Verenigde Staten was in 2010 de favoriet voor de organisatie, maar Qatar won de stemming bij de FIFA. Vlak voor de stemming organiseerde Sarkozy een bijeenkomst waarbij Platini en Tamim bin Hamad al-Thani, toenmalig kroonprins van Qatar, aanwezig waren. Een jaar daarop werd Paris Saint-Germain aangekocht. Sepp Blatter, destijds voorzitter van de FIFA, beschuldigde Platini van het veranderen van standpunt na de bijeenkomst met Sarkozy.

Volledig scherm
© AP