Virgil van Dijk kan met Liverpool de titel in Engeland nauwelijks meer ontgaan, maar de ontknoping van de Premier League is voorlopig nog niet in zicht.
Volledig scherm
Virgil van Dijk kan met Liverpool de titel in Engeland nauwelijks meer ontgaan, maar de ontknoping van de Premier League is voorlopig nog niet in zicht. © REUTERS

Premier League ligt tot zeker 30 april plat, geen vastgestelde einddatum

Ook de komende anderhalve maand wordt er nog niet gevoetbald in Engeland. De FA heeft laten weten dat de Premier League en ook de lagere divisies en de vrouwencompetities tot en met zeker 30 april stil liggen. 

Engeland legde de competitie vorige week, als een van de laatste grote competities in Europa, plat. De maatregel gold toen voor de periode tot en met 3 april. Gezien de recente ontwikkeling rond het coronavirus is nu al besloten die periode te verlengen.

De FA kon dat ook doen doordat de UEFA dinsdag besloot het Europees kampioenschap voor landenteams uit te stellen. Dat toernooi, dat verspreid over heel Europa zou plaatsvinden, is verschoven naar 2021.

,,De ontwikkeling van Covid-19 blijft onduidelijk en we kunnen iedereen verzekeren dat de gezondheid en het welzijn van spelers, trainers, werknemers en fans een prioriteit voor ons is”, aldus de FA in een gezamenlijke verklaring met de Premier League. ,,We zullen het advies van de regering blijven volgen en samen blijven werken. Zodra de omstandigheden dit toelaten, willen we de competities hervatten.”

Einddatum

In Engeland is normaal gesproken de regel dat de competities voor 1 juni klaar moeten zijn. Door de uitbraak van het coronavirus en de uitstel van het EK, vervalt die regel nu eenmalig. 

,,Hoewel in onze reglementen staat dat competities niet langer door mogen lopen dan 1 juni, heeft het bestuur besloten dat deze termijn voor het seizoen 2019/2020 voor onbepaalde tijd kan worden opgeschoven bij het profvoetbal”, staat in de verklaring.

Stel dat de competitie ook eind juni nog niet is afgerond, ontstaat het probleem dat van veel spelers het contract afloopt. Onduidelijk is nog hoe hiermee dan zal worden omgesprongen.