Ex-voetballer Paul Gascoigne is met zijn advocate op weg naar de rechtbank van Middlesbrough.
Volledig scherm
Ex-voetballer Paul Gascoigne is met zijn advocate op weg naar de rechtbank van Middlesbrough. © REUTERS

Proces Gascoigne vanwege aanranding: ‘Ik wilde vertrouwen dikke vrouw opkrikken’

Paul Gascoigne (52) heeft vandaag op de eerste procesdag ontkend dat hij een vrouw in de trein heeft aangerand. ‘Gazza’, die in het verleden in het nieuws kwam vanwege alcoholproblemen, zou een vrouw ‘krachtig’ op de mond hebben gezoend.

Het incident dateert van augustus vorig jaar en gebeurde in het station van Durham, in het noorden van Engeland. Volgens de politie had het gewezen voetbalicoon een vrouw op ongepaste wijze aangeraakt in de trein. Maar vandaag verklaarde Gascoigne dat hij ‘het vertrouwen van een dikke vrouw wilde opkrikken’. 

De openbare aanklager sprak andere taal. ,,Het gaat hier om een korte maar daadkrachtige aanranding in de seksuele sfeer. De vrouw, die op weg was naar huis, hoorde eerst iemand vloeken en roepen achter haar. Waarna Gascoigne probeerde op haar te zitten. Nadat zij hem trachtte weg te duwen, zette hij zijn handen op haar gezicht om haar een kus op de lippen te geven.”

Opscheppen

Toen Gascoigne, ex-speler van onder meer Tottenham Hotspur en Lazio, met de feiten geconfronteerd werd, verdedigde hij zich door te zeggen dat hij uitgedaagd werd door mede-passagiers.  Om de ‘zwaar gebouwde vrouw te zoenen en zo haar vertrouwen te geven’. Voor de openbare aanklager een vernederend gebaar. ,,Misschien wilde hij gewoon wat opscheppen. We zullen er alles aan doen om te bewijzen dat dit seksuele aanranding en niets anders is.” Een getuige had Gascoigne ook iets zien drinken uit een karton melk ‘dat duidelijk niet de kleur van melk had’. 

Voor de aanklaagster, die zich verdedigde achter een scherm, ging het duidelijk niet om een kusje op de wang. ,,Er was veel lawaai in de trein en het lag er vol bierblikjes. Ik zette mijn koptelefoon op, toen Gascoigne mij van achteren benaderde. Daarna excuseerde hij zich meermaals. Maar ik was in shock en staarde gewoon het raam uit. Hij bleef echter 'sorry’ zeggen en toen ik wegkeek, pakte hij me vast. Hij kuste me vol op de lippen. Ik weet niet waarom, want ik heb geen enkele aanleiding gegeven om zijn aandacht te trekken.” 

Het proces duurt nog vijf dagen.

Volledig scherm
© REUTERS