Volledig scherm
Emil Forsberg schermt de bal af voor Ajacied Razvan Marin, tijdens de eerdere ontmoeting tussen Zweden en Roemenië (2-1). © AP

Resultaat Roemenen belangrijk voor Oranje

In navolging van Engeland, Tsjechië, Turkije en Frankrijk gisteren hopen verschillende landen zich vanavond ook te plaatsen voor het EK 2020. In de groepen D, F en J vallen mogelijk beslissingen, met ook voor Oranje een belangrijk duel.

Groep F

Programma
• Noorwegen - Faeroër (18.00 uur)
• Roemenië - Zweden (20.45 uur)
• Spanje - Malta (20.45 uur)

Een bijzonder interessante ontmoeting in groep F vanavond, als Roemenië het thuis opneemt tegen directe concurrent Zweden. Als de Zweden winnen op Roemeens grondgebied, betekent dat niet alleen goed nieuws voor de Scandinaviërs, maar ook voor Oranje. In dat geval plaatst Roemenië zich niet direct en levert dat het Nederlands elftal straks op het EK een derde thuisduel in Amsterdam op. Even ervan uitgegaan dat Oranje zich morgen tegen Noord-Ierland of dinsdag tegen Estland plaatst, uiteraard.

Het ligt voor de hand dat Roemenië en Zweden mogen gaan vechten voor het tweede EK-ticket, achter het al geplaatste Spanje. Één puntje is op dit moment het verschil tussen de Roemenen en de Zweden. Nummer vier Noorwegen, koning van de gelijke spelen (vijf keer deze kwalificatie), kan enkel nog hopen op een klein wonder. De Noren staan op elf punten. Drie achter de Roemenen, vier achter de Zweden.

Volledig scherm
Zien we Oranje komende zomer drie keer in actie in de Johan Cruijff Arena? © ANP XTRA

Groep D

Programma
• Denemarken - Gibraltar (20.45 uur)
• Zwitserland - Georgië (20.45 uur)

Aan kop van groep D is het nog altijd razend spannend. Ierland staat samen met Denemarken op twaalf punten, Zwitserland volgt met elf. De Ieren hebben al wel een wedstrijd meer gespeeld en komen vanavond niet in actie. De Denen en de Zwitsers spelen vanavond cruciale thuiswedstrijden, die normaal gesproken tegen laagvliegers Gibraltar en Georgië geen problemen op moeten leveren. Daarbij moet wel worden gezegd dat de Georgiërs de laatste drie wedstrijden in de kwalificatie ongeslagen zijn, onder meer in eigen huis tegen Ierland en Denemarken werd doelpuntloos gelijkgespeeld. Enigszins waken voor onderschatting dus.

Een beslissing zal vanavond waarschijnlijk nog niet vallen in de groep. Alleen als Zwitserland niet wint van Georgië plaatst Denemarken zich bij een overwinning voor het EK.

Volledig scherm
Plaatsen de Denen zich vanavond voor het EK? © AFP

Groep J

Programma
• Armenië - Griekenland (18.00 uur)
• Finland - Liechtenstein (18.00 uur)
• Bosnië & Herzegovina - Italië (20.45 uur)

Een op handen zijnde primeur vanavond in groep J. Finland speelt thuis tegen voetbaldwerg Liechtenstein en plaatst zich bij een overwinning voor het eerst eindtoernooi ooit. Achter het ongenaakbare Italië verdedigen de Finnen een voorsprong van vijf punten op Armenië en Griekenland, die vanavond tegen elkaar spelen. Normaal gesproken kan het voor de Finnen niet meer mis…

Daarmee zou de eeuwige droom van het spelen op een EK of WK eindelijk uitkomen. In de beste jaren van toppers als Jari Litmanen en Mikael Forssell staat Finland aan het einde van een kwalificatiereeks vaak op de ondankbare derde plaats. Zowel voor het WK van 2002 als het EK van 2008 kwamen de Scandinaviërs drie punten tekort. De afgelopen jaren verliepen de kwalificaties doorgaans dramatisch. Tot nu dus, als bondscoach Markku Kanerva met zijn ploeg gaat zorgen voor het grootste Finse voetbalsucces ooit.

Volledig scherm
Finland: heel dicht bij een eerste eindtoernooi. © REUTERS