Volledig scherm
© AP

River Plate overleeft hete return bij Boca Juniors en plaatst zich voor finale

Copa LibertadoresBoca Juniors heeft vannacht de 249ste editie van de Superclásico met 1-0 gewonnen, maar dat was niet genoeg om de 2-0 nederlaag in de heenwedstrijd bij River Plate goed te maken. River Plate mag daarom op zaterdag 23 november haar titel verdedigen in de Copa Libertadores. 

In de finale van de Copa Libertadores wacht dan een Braziliaanse opponent voor River Plate, dat vorig jaar in de finale won van Boca Juniors. Grêmio en Flamengo spelen komende nacht hun return. De heenwedstrijd bij Grêmio was geëindigd in een 1-1 gelijkspel. 

Volledig scherm
© AFP

De return van afgelopen nacht in La Bombonera, de imposante thuishaven van Boca Juniors, was er een onder volle hoogspanning. Boca Juniors had duidelijk iets goed te maken na de verloren finale van 9 december 2018 in Madrid. Die wedstrijd werd destijds in Estadio Santiago Bernabéu gespeeld nadat de spelersbus van Boca Juniors was bekogeld voor de return in het Estadio Monumental van River Plate. Ook de wedstrijd van vannacht had weer zijn verhaal, want de wedstrijd begon ruim een kwartier later omdat de Braziliaanse arbiter alle witte papiersnippers van het veld wilde hebben voor hij floot voor de aftrap. 

Opnieuw verdriet bij Boca

Daarna ging Boca Juniors op jacht naar doelpunten, maar ondanks flink wat kansen viel de 1-0 viel pas in de 79ste minuut. De Venezolaanse invaller Jan Carlos Hurtado kon van dichtbij binnentikken na een vrije trap. Daarna had Boca Juniors nog ruim een kwartier om er een verlenging uit te slepen, maar River Plate wist te overleven in het kolkende stadion van de vijand en bezorgde duizenden fans van Boca Juniors opnieuw groot verdriet. 

River Plate kan volgende maand voor de vijfde keer de Copa Libertadores winnen, waarmee Los Millionarios op gelijke hoogte zouden komen met de Uruguayaanse topclub Peñarol. Boca Juniors won in 2007 voor de zesde keer de Copa Libertadores. Club Atlético Independiente uit Avellaneda (provincie Buenos Aires) is recordhouder met zeven eindzeges, maar de laatste eindzege dateert alweer van 1984. 

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© EPA