Volledig scherm
© AFP

Troost-Ekong knikkert Veldwijk uit Afrika Cup

Het leek op een verlenging uit te lopen, maar het was William Troost-Ekong die Nigeria langs Zuid-Afrika hielp: 2-1. Dankzij de Haarlemmer staan de Nigerianen nu in de halve finale van de Afrika Cup. 

Toen Troost-Ekong in de 89ste minuut de winnende maakte, stond Lars Veldwijk drie minuten in het veld. De Spartaan zag hoe de Zuid-Afrikaanse keeper Ronwen Williams bij een corner mistastte. Troost-Ekong hoefde de bal alleen maar binnen te lopen. 

Nigeria kwam na een klein halfuur dankzij Samuel Chukwueze, een van de betere spelers op het veld, op voorsprong. Een kwartier voor tijd kopte Bongani Zungu op gelijke hoogte. De goal leek te worden afgekeurd door de Marokkaanse arbiter Redouane Jiyed. Maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt toch geldig verklaard. Het leek buitenspel, maar ‘de assist’ kwam via de rug van Nigeriaan Odion Ighalo. 

Na de gelijkmaker liet Nigeria weinig zien. Totdat Troost-Ekong de bal eigenlijk binnenliep. Dankzij de voormalige verdediger van FC Dordrecht neemt Nigeria het zondag in de halve finale op tegen de winnaar van Ivoorkust-Algerije. Dat duel staat morgen op het programma. 

Veldwijk kan zich met Sparta opmaken voor het nieuwe seizoen in de eredivisie. In de Afrika Cup vervulde de spits vooral een rol als pinchhitter in de slotfase. In de achtste finales versloeg Zuid-Afrika verrassend gastland Egypte. Senegal, dat eerder op woensdag Benin met 1-0 versloeg, komt uit tegen Madagaskar of Tunesië.

Volledig scherm
© AP