‘Supporters’ van Bulgarije tijdens de nederlaag tegen Engeland (0-6) van gisteravond in Sofia.
Volledig scherm
‘Supporters’ van Bulgarije tijdens de nederlaag tegen Engeland (0-6) van gisteravond in Sofia. © BSR Agency

UEFA opent tuchtprocedure tegen Bulgarije vanwege racisme

De UEFA heeft een tuchtprocedure geopend tegen de Bulgaarse voetbalbond naar aanleiding van de gebeurtenissen van maandag tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Bulgarije en Engeland (0-6). Fans van de Bulgaarse ploeg maakten zich onder meer schuldig aan racistisch gedrag, waardoor de wedstrijd ook meermaals werd stilgelegd.

Behalve racistisch gedrag wordt de Bulgaren onder meer ook het gooien van voorwerpen en het verstoren van het volkslied verweten. Het is niet bekend wanneer er een uitspraak komt.

De UEFA meldt ook dat het onderzoek gaat doen naar het mogelijk provocerende en politieke gedrag van Turkse spelers rondom de kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Frankrijk. De Turken vierden doelpunten met een militair saluutgebaar. Dat wordt gezien als steunbetuiging aan de Turkse inval in Noord-Syrië.

De voetbalbond zegt later met meer informatie over het onderzoek te komen. Eerder op de dag riep UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin al op samen te werken en de “oorlog te verklaren” aan de racisten.

Volledig scherm
© EPA