Aleksander Ceferin
Volledig scherm
Aleksander Ceferin © REUTERS

UEFA-voorzitter verklaart racisten de oorlog

Aleksander Ceferin, president van de UEFA, roept overheden op om ‘racisten de oorlog te verklaren.’ Volgens de Sloveen is dat de manier om het racisme uit de stadions te verbannen. Ceferin doet de uitspraak nadat de Engelse spelers gisteren racistisch werden bejegend in het duel met Bulgarije in Sofia.

Volgens Ceferin is het toenemende nationalisme in Europa de oorzaak van het racisme in stadions en hij zegt dat de UEFA zware straffen gaat opleggen.

,,Geloof mij, de UEFA doet er alles aan om deze ziekte uit het voetbal te verbannen”, schrijft Ceferin in een statement aan persbureau AP. ,,De voetbalfamilie, van de bondsleden tot de spelers, coaches en fans, moet samenwerken met de overheden en andere instellingen om racisten de oorlog te verklaren en hun verschrikkelijke ideeën te verbannen naar de uithoeken van onze samenleving.” Volgens Ceferin kunnen de voetbalbonden alleen dit probleem niet oplossen. ,,Overheden moeten meer doen. Alleen door samen te werken kunnen we stappen vooruit zetten.”

De UEFA zelf wacht nog op de rapporten van de scheidsrechter en de vertegenwoordiger van de bond die de wedstrijd heeft gekeken, voordat het overgaat tot een beslissing. Vanuit Engeland klinkt er een harde oproep om Bulgarije uit te sluiten van de kwalificatie. ,,De straffen van de UEFA behoren tot de zwaarste in de sportwereld”, zegt Ceferin, die aangeeft dat de organisatie nog zwaarder wil straffen.

Het duel tussen Bulgarije en Engeland werd al voor minder publiek gespeeld vanwege een eerdere straf vanwege racistische fans. ,,Nog niet zo lang geleden dachten we dat racisme iets van vroeger was. De laatste jaren hebben aangetoond dat deze gedachte gemakzuchtig was. De opkomst van het nationalisme in Europa heeft onacceptabel gedrag op laten laaien en sommige mensen denken dat dit thuishoort op de tribunes van het voetbal.”

Bekijk hier de reactie van de Engelse en Bulgaarse bondscoach: