Volledig scherm
© Getty Images

VAR ook in play-offs EK en WK-kwalificatie

De videoscheidsrechter (VAR) krijgt in het Europese topvoetbal steeds meer invloed. De Europese voetbalunie UEFA gaat de VAR komend jaar ook bij de play-offs om een EK-ticket en in het WK-kwalificatietoernooi voor Qatar 2022 inzetten. 

Dat heeft het bestuur vandaag besloten tijdens een vergadering in Nyon. Wereldvoetbalbond FIFA moet de verdere invoering van het videobewijs nog wel goedkeuren. De VAR is tijdens de wedstrijden in de Champions League al actief. Ook bij het eindtoernooi om de Europese titel komend jaar zomer kan de arbitrage op de ondersteuning van de videoscheidsrechter rekenen.

Volledig scherm
Aleksander Ceferin, president van UEFA. © AFP

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin was in het verleden nooit een fan van de VAR en toonde zich in Nyon na de vergadering nog steeds kritisch. ,,We moeten meer duidelijkheid rond de VAR creëren en we hebben een snellere besluitvorming nodig. Hoelang bijvoorbeeld kun je een situatie terugkijken, 5 minuten of 15 minuten?” 

Hij wil meer helderheid voor de criteria voor buitenspel of hands en een minder prominente rol voor de VAR. ,,De videoscheidsrechter zal niettemin een blijvend fenomeen in het voetbal zijn.”