Roberto Rosales (oud-FC Twente) zit Renato Tapia (r) van Peru dwars.
Volledig scherm
PREMIUM
Roberto Rosales (oud-FC Twente) zit Renato Tapia (r) van Peru dwars. © REUTERS

Voor Venezuela is de politieke crisis thuis extra stimulans om te presteren

copa americaTerwijl Venezuela in een politieke, economische en humanitaire crisis verkeert, is het voetbalteam met hoge ambities afgereisd naar de Copa América. ,,We willen pas op 7 juli (finaledag, red.) vertrekken’’, zegt coach Dudamel.

Venezuela-coach Rafael Dudamel.
Volledig scherm
Venezuela-coach Rafael Dudamel. © REUTERS

Door Joost de Jong

Het klinkt tegenstrijdig. Venezuela, dat zucht onder het juk van economische schaarste en politieke repressie en de blik van de wereld op zich weet gericht vanwege de machtsstrijd tussen president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó, beschikt momenteel over ’s lands beste verzameling voetballers ooit.

Coach Rafael Dudamel (46), die als keeper 56 interlands speelde voor Venezuela, heeft in Brazilië een generatie internationaal gelouterde spelers, aangevuld met talentvolle jongeren uit de ploeg die twee jaar geleden in Zuid-Korea verrassend tweede werd op het WK voor spelers onder 20 jaar. Dudamel kneedde die beloften zelf, sinds 2015 als coach van Onder 20, de laatste drie jaar als technisch directeur van alle nationale selecties en coach van de A-ploeg.