Volledig scherm
© Getty Images

‘Zaakwaarnemer van Courtois en Tielemans aangehouden’

Bij een aantal huiszoekingen met betrekking tot omkoping en witwaspraktijken in het Belgische voetbal zijn twee personen aangehouden. De invallen hadden plaats in Monaco, België en Londen. 

Volgens de Waalse omroep RTBF zou een van de twee de voetbalmakelaar Christophe Henrotay zijn, de zaakwaarnemer van onder meer de Belgische internationals Thibaut Courtois, Youri Tielemans en Kevin Mirallas.

Het Belgische Openbaar Ministerie meldt slechts dat de huiszoekingen werden geleid door een onderzoeksrechter uit Brussel en uitgevoerd door het Centraal Orgaan ter Bestrijding van de Corruptie, die daarbij samenwerkt met de lokale politie. ,,De feiten betreffen het witwassen van geld en private omkoping in het kader van transfers van voetbalspelers”, valt te lezen in een persbericht.

De huiszoekingen volgen op een eerdere operatie waarbij in april kantoren van Anderlecht en de Belgische voetbalbond werden bezocht. Dat onderzoek spitst zich toe op de financiële constructies rond de transfer van spits Alexander Mitrovic van Anderlecht naar Newcastle United in 2015. Het staat los van ‘Operatie Zero’, het onderzoek rond voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, dat in oktober 2018 leidde tot een reeks arrestaties in het voetbalmilieu. Het OM geeft voorlopig geen details vrij over de identiteit van de personen die opgepakt zijn.

  1. Zo stemden Koeman en Van Dijk, De Jong en De Ligt populair in Mauritanië
    Alle lijstjes

    Zo stemden Koeman en Van Dijk, De Jong en De Ligt populair in Mauritanië

    Virgil van Dijk werd maandagavond niet verkozen tot beste speler ter wereld bij The Best FIFA Football Awards 2019. Lionel Messi ging er voor de zesde keer met de prijs vandoor. Van Dijk werd wel tweede, zo bleek uit de stemmen van captains, bondscoaches en journalisten van elk land dat is aangesloten bij de FIFA die na afloop van het voetbalgala bekend werd gemaakt. We zetten de meest opvallende stemmen op een rijtje.