Volledig scherm
Nynke de Jong © Shody Careman

Alles is sport

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Je hoeft er echt niet meer voor naar de sportschool. Sterker nog: je hoeft niet eens meer je sportkleren aan te trekken. En een half uur per dag, dat is ook achterhaald. Als je tweeënhalf uur per week iets doet, is het goed.

En dat ‘iets’ kan ook gewoon tuinieren zijn, of traplopen. Als je hartslag maar omhoog gaat. En als je daarbij ook nog je spieren traint, is dat helemaal mooi meegenomen.

Hang de vlag maar uit, lieve mensen: je mag tegenwoordig ‘met zware boodschappen van de supermarkt naar huis lopen’ ook als sportactiviteit tellen, net als ‘een driftig kind uit een ballenbak sleuren’ en ‘de geraniums verpotten’. Mag allemaal van de Gezondheidsraad, die in opdracht van demissionair minister Schippers de bestaande normen heeft geëvalueerd en die erachter kwamen dat een inspanning ook telt wanneer je iets korter dan tien minuten volhoudt. In de oude regels moest de activiteit nog wel minstens tien minuten duren.

Goed nieuws voor mensen die compleet in paniek raken van trainingsbroeken en zweetbanden. Ineens is álles sporten. En die knieval is wel nodig, want er lopen in Nederland 1,2 miljoen mensen met diabetes rond en daar komen elke week 1.200 nieuwe gevallen bij. Het aantal mensen met hart- en vaatziekten neemt ook nog altijd toe. En al die gevaarlijke aandoeningen zijn deels te voorkomen door gezonder te leven.

Sporten dus. Maar voor sommige mensen is de drempel naar de sportschool te hoog. Het aantrekken van een zweetband al een brug te ver. En al die mensen krijgen nu een hand aangereikt door de Gezondheidsraad. Alles is sport. Als je maar beweegt. Doe íets: loop de trap op, hol om de trein te halen, sjouw een krat bier naar het schuurtje.

En denk bij al die hartslag verhogende activiteiten: kijk mij eens, sportman danwel -vrouw die ik ben. Neem enthousiast een slok uit de bidon die je voortaan altijd bij je draagt. Je bent tenslotte aan het sporten. Omarm de nieuwe norm: alles is sport. En jij bent dus ook altijd sporter. Denk daar maar aan wanneer je de kattenbak verschoont. 

Meest gelezen