Renske Kruitbosch: ,,Ik vind dat rookdebacle zo’n ingewikkelde kwestie. What’s next? Wijn achter slot en grendel?"
Volledig scherm
PREMIUM
Renske Kruitbosch: ,,Ik vind dat rookdebacle zo’n ingewikkelde kwestie. What’s next? Wijn achter slot en grendel?" © ANP/Carlo ter Ellen

Ban op sigaretten? Dan gaan de ziektekosten omhoog

columnStel nou dat alle supermarkten per direct stoppen met het verkopen van sigaretten. Lidl is al begonnen. Met stoppen. Ingewikkeld! Voordat ik paffende columnlezers over me heen krijg: ik ben een roker. Het type ‘overdag is zij een doodgewone columnist, maar ’s avonds verandert zij in een ware stoomlocomotief’. Daar moet de stem van Jambers onder. Ik hoop dat u mijn grapje snapt.

12 reacties

 • A.G. de Jong

  2 maanden geleden
  Ik ben zelf een ex-roker (lang geleden gestopt, gelukkig). En ik kan zeggen dat als je eenmaal niet meer rookt dat je niks mist. Van een goed glas wijn of een lekkere biefstuk kun je intens genieten, maar roken voegt eigenlijk niets toe (het is alleen verslavend). Maar toch is het ieders eigen keuze, er is voldoende voorlichting geweest en mensen moeten het zelf weten of ze roken of niet. Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe iemand leeft.
 • Martin F

  2 maanden geleden
  Alsof ranja en colalollies zo gezond zijn... Wel typisch dat deze dame nu wel vraagtekens zet bij moderne trends als opeens haar eigen pleziertje in het geding komt.
 • H Ruiter

  2 maanden geleden
  Je omschrijft het probleem duidelijk, zien roken doet roken. Als kind vind je normaal wat je ouders of bekenden doen. Dit is precies waarom er nu op een rookvrije generatie wordt ingezet. De claim dat rokers kostenbesparend voor de maatschappij zijn is natuurlijk onzin. Roken leidt helaas vaak tot jarenlange ellende met de gezondheid. De daarmee gepaard gaande kosten overtreffen waarschijnlijk de opbrengsten ruimschoots.
 • Marcel Vossestein

  2 maanden geleden
  Dit stelde het Haags Gerechtshof 4-12-2018 vast: >> • Zolang de tabaksproducenten zich aan deze Europese en nationaalrechtelijk vastgestelde regels houden, mogen de lidstaten (en dus ook Nederland) de handel in sigaretten volgens diezelfde Europese regels niet verbieden. • Alleen de (Europese) regelgever kan beslissen over ingrijpende maatregelen tegen tabaksproducenten. << Geen enkele belangenorganisatie ondernam nog een verdere stap. Vooral niet tegen de overheden.
 • Jan Heikamp

  2 maanden geleden
  dat roken slecht is is bekend,maar er zijn er velen die hun hele leven al roken en toch 80 of 90 plus worden.Mijn pa rookte ook en was nooit ziek als de rest van het gezin griep kreeg. Een radiocollega,mijn zenderbaas rookte ook maar is jaren geleden gestopt en sindsdien is ie om de haverklap ziek terwijl ie dat eerder nooit of amper was dus ergens zou je denken dat roken dan best wel meevalt dus waarom al die hetze tegen rokers, laat ze lekker blijven roken voor wie dat willen
 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  6

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?