Renske Kruitbosch over de koop van het schilderij van Rembrandt van Rijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Renske Kruitbosch over de koop van het schilderij van Rembrandt van Rijn. © ANP / Carlo ter Ellen

Is dit te veel geld voor een Rembrandt?

columnStel nou dat familie Rothschild het schilderij aan Nederland had geschonken. Denk ik nu te simpel? 175 miljoen euro heeft het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt gekost. Een behoorlijke badkuip poet voor penseelstreken. Begrijp me goed: cultuur is belangrijk, maar welke prijs moet ervoor worden betaald?

4 reacties

 • Joost Boswijk

  5 maanden geleden
  Honderdvijftig miljoen is een hoop geld voor een oude lap linnen met verf. Maar het is een belangrijk schilderij van een van de commercieel gezien belangrijkste schilders van ons land, Van Gogh is de andere. Daarmee is het ook belangrijk voor het toerisme. Wat moet de zorg met eenmalig dat bedrag op een begroting van meer dan honderd miljard? Maar aub ook voldoende geld voor de cultuursector die diep in de problemen zit.
 • J. Jansen

  5 maanden geleden
  Het schijnt inderdaad een koopje te zijn. Maar ik vraag mij af waarom je dit als staat zou willen aanschaffen. Het komt in het Rijksmuseum te hangen, maar het betaalde bedrag zal nooit terugverdiend worden. Persoonlijk vind ik ook niet dat het een overheidstaak is om kunst aan te schaffen. Dit even los van het bedrag wat hiervoor betaald is.
 • P. Bloemheuvel

  5 maanden geleden
  Het is een koopje!
 • M. Steenbergen

  5 maanden geleden
  Evenals de grote bedragen die er rondgaan in de sportwereld vind ik dit een belachelijk hoog bedrag voor een schilderij. Zou wat mij betreft ook naar de zorg moeten. Marianne Steenbergen