Volledig scherm
Renate Wennemars © Marco de Swart

Jongenszweet

ColumnColumniste Renate Wennemars schrijft meerdere malen per week een column over wat haar bezighoudt.

Bezweet en met rode hoofden van inspanning en opwinding renden ze als gekken door de tuin. Doken plotseling op de grond, sprongen katachtig over struiken en stonden even later stil als een pilaar achter een boom. Om vervolgens vliegensvlug tevoorschijn te komen. Schietend. Met hun plastic laserguns.

Dat het nog niet eens donker was maakte ze niks uit. Het geweer had knipperlichten en geluidjes waardoor je precies wist of je geraakt was en of je nog levens had. Ze hadden al cake versierd met slagroom en spikkels en Erben had een stapel pannenkoeken gebakken. Die was helemaal op gegaan. Het was ontaard in een wedstrijdje wie er de meeste op kon.

Mijn zoon gaf dit weekend samen met zijn vriendje hun kinderfeestje. Ze waren twaalf geworden. Het laatste kinderfeestje op de basisschool. Dus er moest gelogeerd en de stapel pannenkoeken is inmiddels traditie.

Quote

Wat een feest om die kinderen door de tuin te zien rennen

Renate Wennemars

Voor zes tientjes had ik de lasergamekist gehuurd. Ik kan het iedereen aanraden. Wat een feest om die kinderen door die - ok, ik geef toe: nogal grote - tuin te zien rennen. Of hun leven er van af hing. Af en toe kwamen ze water tanken. Met natte haren in de nek. Sommigen gaan al een beetje naar jongenszweet ruiken. Ze worden groot. Daarom vonden ze ook dat ze best de hele nacht door konden halen. Of in elk geval tot het weer licht werd. 

Ze hadden een mannenhol gemaakt van de woonkamer met een vloer van matrassen. En duizend knuffels. Ze mochten nog een film kijken met een schaaltje chips. Een deel beweerde bij het ontbijt wel tot half drie wakker te zijn gebleven. Maar toen ik om een één uur ging luisteren was het muisstil.

Na het ontbijt moest er gezwommen worden in de Vecht achter het huis. Na wat gepoedel werden er gaten gegraven in het zand. ,,Wie het eerst bij het grondwater is!” Kontjes in de lucht. En er werd een kasteel gebouwd, met een gracht er omheen.

Nog een paar maanden. En dan gaan ze. Naar de middelbare school. Elke dag 15 kilometer heen en 15 kilometer terug, op de fiets. Elke dag huiswerk. Ik ga nog vaak aan die kontjes denken...