Volledig scherm
© Frans Nikkels

Pechvogels

columnHij hunkerde - streber als hij is - al een jaar naar een nieuwe beproeving. Niet naar een met dollars smijtende sjeik die hem in één klap financieel onafhankelijk zou maken, maar een stabiele club die hem uit zijn comfortzone in Zwolle zou halen om hem te laten afzien. 

PSV beloonde het geduld van Ryan Thomas, maar de droom waar hij zo lang naar smachtte was in de vorm van een debuut nog niet verdelgd of hij werd al verwoest. Knieleed, uitgerekend nadat hij voor het eerst een oefencampagne zonder gewrichtsproblemen had doorstaan. Vier dagen duurde het sprookje in Eindhoven vooralsnog.

Onrecht en tegenspoed kunnen mij dagen laten piekeren. Mijn fantasie zwerft dan - vooral op die vervloekte, oneindige N35 - alle kanten op. Naar Philippe Sandler bijvoorbeeld, ook zo'n voormalige PEC-speler die zijn droomclub Manchester City op krukken leert kennen. En gisterenmorgen nog aan Diederik Boer en Dirk Marcellis, bij wie het gewricht ook flink hapert. Zou er een verband tussen zitten, denk je dan?

Over pechvogels gesproken, de eerste aan wie ik dacht toen verschillende collega's woensdag het drama van Thomas meldden, was Chris David (u weet wel, die stijlvolle linkspoot die bij Fulham in de Premier League debuteerde en daarna de Adelaarshorst maar heel even sierde omdat hij twee keer zijn kruisband scheurde). Een collega wees me er namelijk eerder die dag op dat David zich tevergeefs had aangeboden bij Go Ahead Eagles, de club die hij een jaar eerder ondanks een aanbieding verruilde voor Utrecht. Wat een tragiek. Als jeugdspeler van Twente lag de wereld(top) aan zijn fameuze linkervoet toen hij in 2010 werd verkozen tot beste B-junior van Nederland. Acht jaar en veel bemoeienissen en foute keuzes later zit hij zonder club. Ook in Enschede zat er geen contract meer in. Twente zocht ondanks tien vacante plekken in de selectie een ander type middenvelder.

Ted van Leeuwen, die hem de deur wees, kan het weten hè? Ik las deze week een interview in VI waarin de Apeldoornse directeur stelde al lang gezien te hebben dat De Bruyne, Mertens, Fellaini en Asensio voorbestemd waren voor de wereldtop. Dat andere Twente-spelers riepen dat David tijdens zijn 'stage' de beste middenvelder was en Van Leeuwen overal waar hij zijn netwerk uitstort omstreden is, doet er dan niet toe.

Afijn. Voormalig toptalent David kijkt inmiddels het amateurvoetbal in de ogen, met als moraal van het verhaal dat die vermaledijde knie de lijn tussen de top bereiken en een flop blijken, flinterdun maakt voor zoveel voetballers.

Zo ver zal het bij Thomas - ondanks scepsis onder PSV-supporters - nooit komen. Vanavond, als PEC de titelhouder ontvangt, steken alle spelers hun (voormalige) teamgenoot een hart onder de riem met een speciaal warming-up-shirt en krijgt de pechvogel in minuut dertig (zijn rugnummer) een staande ovatie van 14.000 toeschouwers. Het zal hem inspireren om het sprookje in 2019 een verrassende wending te geven, wetende ook, dat het altijd erger kan.