McDonalds verbrak de samenwerking met slachterij Gosschalk nadat beelden van dierenmishandeling naar buiten kwamen.
Volledig scherm
PREMIUM
McDonalds verbrak de samenwerking met slachterij Gosschalk nadat beelden van dierenmishandeling naar buiten kwamen. © ANP / de Stentor

Schijnheilige actie McDonald's is pure marketing

columnStel nou dat McDonald’s de hetze rondom slachterij Gosschalk heeft aangepakt als greenwash marketing? Nadat de beelden waren uitgelekt zijn grote jongens als Jumbo en Mac vertrokken als klant van de slachterij. 

15 reacties

 • Yvonne Veld

  2 maanden geleden
  Jo Vala, waar baseer jij je aannames c.q. vooroordelen t.a.v. mijn afkomst / levenservaring op? Het is nogal kortzichtig om te denken of vinden dat er geen leed is in de bio-industrie. Je kunt natuurlijk andere waarden en normen hebben, een andere visie hebben t.a.v. wat nou wel of geen dierenleed is en wat "normaal" is in hoe om te gaan met deze dieren. Wsl. staan wij daarin mijlenver uit elkaar. Wil echter niet zeggen dat de misstanden tussen geboorte en levenseinde helemaal niet voorkomen.
 • Manfried Nagels

  2 maanden geleden
  Beetje jammer dit stukje . Noem het een column en alles is geoorloofd. Precies de reden waarom journalisten het steeds moeilijker krijgen. Laat de mening thuis en schrijf een onafhankelijk stukje. Nu is het slacht dan weer milieu en dan corona. Alles geschreven op een toon dat je wel heel raar bent als je het hier niet mee eens bent. Erg jammer.
 • Melle van der Meulen

  2 maanden geleden
  Het enige dat bij de winkelketens of vreetschuren telt, is de bonus richting directie en de winst naar de aandeelhouders. Als daar om PR mooi weer gespeeld moet worden, wordt dat gedaan. Ondertussen rondkijkend naar de volgende, nog goedkopere vleesfabriek.
 • Jo Vala

  2 maanden geleden
  Yvonne Veld, Nog nooit van dichtbij gezien hoe de dieren tijdens het opmesten behandeld worden? Dat is dus echt niet dieronvriendelijk. Je zult wel niet van het platteland komen.
 • Eric Moll

  2 maanden geleden
  Goeie column! Was het niet McDonalds die zei er 'speciale runderfarms' op na te houden om zo te bewerkstelligen dat alleen gecontroleerde en een fijn leven gehad hebbende runderen tot hamburgers worden? Wat doet dan zo'n company bij Gosschalk? Controleurs hebben bericht dat ze soms ernstig bedreigd zijn, geïntimideerd zijn een soortgelijke behandeling te krijgen als koeien en varkens. Ooit is een voorstel van de PvdD een eind te maken aan ritueel slachten weggestemd. Was een mooi begin geweest.
 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  2

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 2. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.
 3. McDonald’s stopt met afname vlees bij slachterij Gosschalk in Epe: klanten lopen weg na beelden dierenmishandeling
  Play
  PREMIUM
  UPDATE

  McDonald’s stopt met afname vlees bij slachterij Gosschalk in Epe: klanten lopen weg na beelden dierenmis­han­de­ling

  Al twee klanten van Gosschalk uit Epe hebben de banden met het slachthuis verbroken. Zowel Stichting de Wroetstal, die er tot vandaag wroetvarkens liet slachten, als rundvleesafnemer McDonald’s neemt die maatregel. Die volgt na het schokkende nieuws van gisteren, toen bekend werd dat stalmedewerkers de varkens en koeien mishandelen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Gosschalk per direct dichtgaat.
 4. Lezers over misstanden bij slachterij in Epe: ‘Maar is het in andere horrorhuizen anders?’
  Play
  PREMIUM
  Lezersreacties

  Lezers over misstanden bij slachterij in Epe: ‘Maar is het in andere horrorhui­zen anders?’

  Met verontwaardiging wordt er gereageerd op de beelden dierenmishandeling bij slachterij Gosschalk in Epe. Twee bedrijven hebben hun banden met de slachterij per direct verbroken en al eerder maakte een meerderheid in de Tweede Kamer duidelijk dat Gosschalk per direct dicht moet. ‘Je kunt deze toko sluiten maar is het in andere horrorhuizen anders?’, zo vraagt Yvonne Veld zich af.