Renske Kruitbosch over vuurwerk.
Volledig scherm
PREMIUM
Renske Kruitbosch over vuurwerk. © Rob Engelaar / Carlo ter Ellen

Voor mij geen vuurwerk. En ik doe een schietgebedje voor de zorg

columnStel nou dat dat voorstel voor een vuurwerkverbod was afgeknald. Even los van het leed voor dieren, de geluidsoverlast, de enorme puinbende en de kosten om het gemeenten te laten schoonmaken: konden we het richting de zorg maken om willens en wetens het gevaar op te zoeken, terwijl die gasten al bijna twee jaar staan te beuken om aan alle zorgvraag te kunnen voldoen? 

14 reacties

 • Pascal Van der Burgt

  1 jaar geleden
  Elk jaar zijn er 565000 bezoekers aan de eerste hulp. Gemiddeld 1500 per dag. De 400 vuurwerk slachtoffers zorgen niet voor extra belasting in de zorg. Eerder alcohol. Ik drink niet en u?
 • michel J

  1 jaar geleden
  En wel roken wat 1000 keer meer slachtoffers maakt dan dagje vuurwerk. En iedereen vergeet dat het legale vuurwerk niet voor problemen zorgt, dat doet nml het illegale vuurwerk en dat zal juist door een verbod veel meer worden afgestoken met oud en nieuw. Blijf van onze tradities af, mijn mooie Nederland is allang niet meer
 • Arend van Faassen

  1 jaar geleden
  Joas, het was vroeger de gewoonte iemand aan te spreken op zijn taalgebruik. Nu er ons zo veel tradities worden 'afgepakt' is het misschien goed om die gewoonte weer in te voeren. Hebben we weer tradities. Het maakt je verhaal echt niet sterker als je daar een vloek bij nodig hebt.
 • Arend van Faassen

  1 jaar geleden
  J. Jansen, traditie is gewoon een ander woord voor gewoonte. Het was vroeger de gewoonte (traditie) lijfstraffen op een bepaalde wijze uit te voeren. Uw onderscheid treft dus geen doel. Verder was het vroeger traditie de zondagsrust te handhaven, diegene die opkwamen voor het handhaven van die traditie werden weggezet als 'uit de tijd'. En zo zijn er wel meer gewoontes door ons afgeschaft. Dus niet alle tradities zijn ons afgepakt, we hebben er vele zelf bij het oud vuil gezet.
 • gerrit van den Brink

  1 jaar geleden
  Ik steek ieder jaar met plezier wat potten af en vind dit bij oud en nieuw passen. Echter in de huidige situatie vind ik het volstrekt logisch om nog weer een jaartje over te slaan. Als dat de mensen in de ziekenhuizen maar een beetje rust geeft dan doe ik dat met plezier. Ik denk dat er bij een groep mensen angst zit dat hiermee het vuurwerk afsteken definitief verboden wordt. Dat hoeft voor mij niet maar ik zie wel dat de kracht van het illegale spul zo sterk is dat dit voor problemen zorgt