Volledig scherm
Onderdeel van het Loopfestijn in Dalfsen is de Kidsrun. © Frank Uijlenbroek

ACO van Elderen heerst tijdens Loopfestijn Dalfsen

Het parcoursrecord werd niet gebroken, maar ACO van Elderen deed zaterdag goede zaken tijdens het Plinq Loopfestijn. Danny Koppelman won voor de tweede keer op rij de Halve Marathon (in 1.08.20) en op de 5 kilometer vielen de drie podiumplaatsen zowel bij de mannen als de vrouwen toe aan de atletiekclub uit Ommen.

En dat laatste was een unicum in de 31-jarige historie van het Dalfser hardloopevenement, meldde speaker Henk Borgmeijer. Ze doen dus iets goed, daar in Ommen. ,,Je zoekt voor iedere loper individueel het beste schema", ontvouwt trainer Cor Bronk zijn aanpak. ,,Ik breng structuur aan, help hen op weg met een richtlijn, maar geef ze ook de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Want je moet ook jezelf continu motiveren."

Biertje

De Dalfsense Aline Kootstra, de snelste vrouw op de 5 kilometer, bevestigt dat: ,,Ik probeer onder alle omstandigheden toe te werken naar het beste resultaat. Dat ik hier voor eigen publiek loop, motiveert nog eens extra. Ik houd wel van een biertje, maar dat heb ik gisteren bewust laten staan." Ook Nick Marsman, de snelste man op de 5 kilometer, zegt dat Bronk hem helpt om 'gefocust te zijn'.

Het Loopfestijn telde opmerkelijke deelnemers. Zoals de enige die er alle 31 keren bij was: Flip Nijhoff, die Dalfsen na 22 jaar verruilde voor zijn huidige woonplaats Elburg. ,,Ik wil nog elk jaar meedoen, zolang het kan. Al merk ik dat mijn prestaties de laatste jaren hard achteruit gaan", zegt hij. Niettemin voltooide hij de 10 kilometer binnen het uur.

KiKa

Of Dalfsenaar Ad Wevers, tien dagen verwijderd van zijn 76e verjaardag en daarmee net iets ouder dan zijn eveneens 75-jarige plaatsgenoot Kees Jongbloed. ,,Ik ben dankbaar dat ik dit op mijn leeftijd nog mag doen", zegt hij nahijgend. ,,Ik heb het afgelopen jaar enkele dierbare vrienden en kennissen verloren. Zo is een kleindochter van goede vrienden van ons aan kanker overleden. Vorig jaar stond ze me nog langs de kant toe te juichen. Het doet me dan ook goed dat de opbrengst van de loop dit jaar voor KiKa is." Die opbrengst - deels inschrijfgeld, deels giften - bedroeg zo'n 1.200 euro. 

In totaal deden er zo'n achthonderd lopers mee, gelijk aan de laatste jaren. De tijden waarop het evenement duizend deelnemers trok, keren niet meer terug, denkt Herben Scherpenkate van de organiserende IJsclub Stokvisdennen. ,,Daarvoor is er inmiddels te veel concurrentie rond deze datum." Zo heeft Nieuwleusen vanavond de Oranjeloop.

Vechtdal