Volledig scherm
Stenen bijlen behoren tot de 5000 jaar oude grafgiften, die in 2015 werden opgegraven in Dalfsen. © ANP Pers Support

Amerikaanse prijs voor documentaire Schat van Dalfsen

De documentaire Zoals wij, over de Schat van Dalfsen, heeft de prijs voor het beste script gewonnen op het Amerikaanse TAC Filmfestival. Ook kreeg de film een top 3 notering voor inspiratie. 

,,We zijn ontzettend trots op deze prijs en feliciteren de makers Hans Dirven en Merel ten Elzen van Lovelandfp met deze internationale erkenning”, aldus een trotse wethouder Jan Uitslag.

Verbindingen

In de documentaire volgden beide documentairemakers een jaar lang alle relevante ontwikkelingen rondom de Schat van Dalfsen. Kijkend naar de feitelijke bodemvondsten in het voorjaar van 2015 schetsten zij vervolgens een uniek beeld van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, hun gewoonten en gebruiken. Daarnaast zijn ze op zoek gegaan naar verbindingen met het heden. Juist dat hebben ze volgens jury en bezoekers heel goed gedaan. De documentaire wordt geroemd om de natuurlijke en heldere verbinding tussen heden en verleden, het in beeld brengen van de prachtige omgeving van Dalfsen en de betrokkenheid van de inwoners.

Hoogtepunt

De prijs is een nieuw hoogtepunt in het project Schat van Dalfsen. Jan Uitslag: ,,Dat de archeologische vondsten die zijn gedaan in Oosterdalfsen de gemeente zoveel zouden brengen, dat hadden we nooit kunnen verzinnen. Dalfsen staat nu zelfs op de kaart in Verenigde Staten."

Hunnebedbouwers

Tijdens de opgravingen in Dalfsen werden 120 graven van hunnebedbouwers blootgelegd. Daarin werden tal van 5000 jaar oude voorwerpen gevonden die een goed beeld geven van de trechterbekercultuur.

Tentoonstelling

Eerder leidden de vondsten al tot een musical, gespeeld door kinderen uit Dalfsen, een familiepad, het ontwerp voor de woonwijk Oosterdalfsen en een gedichtenroute. Daarnaast bereidt het Drents Museum een internationale tentoonstelling voor met als werktitel Pyramids of the North, waarvoor de vondsten uit Dalfsen de aanleiding vormen. Deze tentoonstelling staat gepland voor eind 2020 en reist daarna door naar Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Canada.

Vechtdal