Volledig scherm
De Witte Villa in Dalfsen. © Pedro Sluiter Foto

Bedenkingen bij nieuwe investering Witte Villa in Dalfsen

Een investering van 70.000 euro is nodig om de horecagelegenheid in de Witte Villa uit te breiden met een magazijn. Burgemeester en wethouders van Dalfsen willen dat geld investeren in het gebouw, dat nog steeds in eigendom van de gemeente is. Maar de raadscommissie heeft principiële bezwaren: ,,Het is niet de taak van de gemeente om voor huurbaas te spelen’’, zo vatte VVD’er Gerrit Jan Veldhuis samen.

De kans dat de gemeenteraad eind deze maand akkoord gaat met een investering voor een magazijn in restaurant De Sukerieje is niet zo heel groot. Niet alleen willen alle fracties het voorstel nog eens intern bespreken, ook gaven enkelen van hen al aan dat ze er een hard hoofd in hebben. Belangrijkste reden: ze hebben er problemen mee dat de gemeente investeert ten behoeve van een horecaondernemer.

Waarschuwing al in 2016

In 2016 besloot de gemeenteraad om de beeldbepalende Witte Villa, aan de boorden van de Vecht, een horecafunctie te geven, met de optie dat de ondernemer in kwestie het pand na vijf jaar - in 2021 dus - kan aankopen. ,,Maar we waarschuwden er toen al voor dat je als gemeente in een ongewenste rol kan komen door eigenaar te worden van vastgoed’’, bracht Luco Nijkamp (ChristenUnie) in herinnering. 

Gebouw is te krap

Dat blijkt nu: zowel de vorige horeca-eigenaar - die de zaak twee jaar geleden sloot - als de huidige vinden het gebouw eigenlijk te krap. Er moet een opslagruimte worden aangebouwd, om te voorkomen dat er stankoverlast voor omwonenden ontstaat. Gebeurt dat niet, dan ziet de huidige horecaondernemer zich genoodzaakt de Sukerieje te sluiten, heeft hij al laten weten.

Burgemeester en wethouders willen de investering terugverdienen door de huur te verhogen, waarmee de 70.000 euro in twintig jaar tijd is gecompenseerd. “Maar ook als het magazijn er komt, is dat geen garantie dat de ondernemer het zo lang volhoudt”, aldus Jos Ramaker van Gemeentebelangen. De raadscommissie gaat derhalve niet zonder meer akkoord met deze ‘onvermijdelijke vervolginvestering’, zoals Ben Schrijver (D66) het noemde. In de raadsvergadering van 27 januari bespreken de raadsleden het voorstel opnieuw.

 1. 20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg
  PREMIUM

  20-2-20 populaire trouwdatum in Dalfsen en Hardenberg; Ommer agenda nog leeg

  Koning Willem Alexander en koningin Máxima ontketenden met hun huwelijk op 02-02-2002 een ware rage: trouwen op ‘de perfecte datum’. Zo waren 06-06-’06 en 1-7-’17 populaire data om een relatie te bekronen met goud of zilver. Ook dit jaar liggen weer enkele bijzondere cijfercombinaties in het verschiet. Met als topper 20-02-2020. Die donderdag is het drukker dan normaal in de trouwlocaties in het Vechtdal.
 2. Einde in zicht na jaren van bouwen aan nieuw Waterfront voor Dalfsen
  PREMIUM

  Einde in zicht na jaren van bouwen aan nieuw Waterfront voor Dalfsen

  Als je pakweg tien jaar geleden vanaf het NS-station over de brug het dorp naderde, lag Dalfsen achter riet en struiken verscholen. De voormalige Cichorei-fabriek, de Witte Villa en de oude Eshuis-fabriek stonden er. De fabriek waar koffie-surrogaat werd gemaakt, was lange tijd een onderkomen van de gemeente, maar raakte in onbruik nadat de ambtenaren naar het nieuwe gemeentehuis verhuisden. Daardoor verviel ook de functie van De Witte Villa als trouwlocatie.
 3. Sukerieje vertrouwt op toekomst in Dalfsen: ‘Stoppen is echt geen optie’
  PREMIUM

  Sukerieje vertrouwt op toekomst in Dalfsen: ‘Stoppen is echt geen optie’

  Eigenaren en medewerkers van restaurant Sukerieje in Dalfsen hebben alle vertrouwen in een zonnige toekomst in de Witte Villa. Ook wanneer de gemeenteraad van Dalfsen maandagavond besluit geen 70.000 euro uit te trekken voor een noodzakelijke magazijnruimte. ,,Dan zullen we naar andere oplossingen moeten zoeken”, zegt eigenaar Jan Hogenkamp. ,,Stoppen is echt geen optie. Daarvoor hebben we er te veel in geïnvesteerd.”

Vechtdal