De huidige afrit van de A28 naar Dalfsen, Ommen en Hardenberg. In 2023 moet er een 16 meter verbeelding van de Feniks komen. hoog beeld komen
Volledig scherm
De huidige afrit van de A28 naar Dalfsen, Ommen en Hardenberg. In 2023 moet er een 16 meter verbeelding van de Feniks komen. hoog beeld komen © Google

‘Bij de Feniks rechtsaf naar Vechtdal’: metershoog kunstwerk als poort naar gebied

Het kunstwerk dat straks komt te staan bij de nieuwe aansluiting van de A28 en de N340 wordt een poëtische vertaling van de mythe van de Feniks. Giny Vos (59) is de kunstenares die het werk Poort van het Vechtdal en Zwolle gaat maken. Een markeringspunt met een hoogte van zestien meter dat opgenomen moet worden in de volksmond. ,,Bij de Feniks rechtsaf. Naar het Vechtdal.”

Giny Vos heeft naar wat ze zelf noemt de competitie van kunstenaars die streden om het werk te mogen maken gewonnen. In eerste instantie meldden 120 beeldmakers zich bij de provincie Overijssel, en na een verdere selectie bleven er drie van over. Ook de andere twee wist Vos te verslaan. ,,Eerst al dik honderd aanmeldingen, en daarvan hebben tien kunstenaars een pitch gehouden en weer drie daadwerkelijk een ontwerp ingeleverd. En daar ben ik dan weer uit gekozen. Dat is wel wat hoor.”

Grote vogel

Quote

Een herken­nings­punt, dat je gebruikt als iemand wilt uitleggen waar het Vechtdal is. Daar, bij de Feniks

Giny Vos, Kunstenares

Het beeld met een hoogte van zestien meter moet straks als de hele infrastructuur rond de A28 bij Zwolle en de verbindingswegen naar Dalfsen, Ommen en Hardenberg gereed is worden geplaatst. Dan is het al wel 2023, is het vermoeden, maar kan het Vechtdal niet meer om het verhaal van de Feniks heen. Dat gaat over een grote vogel met prachtige, blinkende veren die iedere vijfhonderd jaar uit zijn as herrijst. Vos geeft aan geïntrigeerd te zijn door de onvoorstelbare kracht van de natuur om zich steeds opnieuw te herstellen. ,,De natuur is in staat om zichzelf telkens weer overeind te helpen, net als de Feniks. Veerkracht, en dat valt voor mij samen met klimaatadaptatie. Die wil ik graag gebruiken. Het werk verandert straks van kleur als je eromheen beweegt.”

Reizend Zand, een eerder werk van Giny Vos in Apeldoorn.
Volledig scherm
Reizend Zand, een eerder werk van Giny Vos in Apeldoorn. © Kevin Hagens

Het ontwerp is nog niet beschikbaar, ook omdat het nu verder uitgewerkt dient te worden en de realisatie en plaatsing nog jaren op zich laat wachten. Vos wil naast dat het een groot werk wordt, zichtbaar vanuit de verre omtrek, wel kwijt dat de kleurenpracht van de veren straks goed naar voren komt. En dat de Feniks trots gaat uitstralen, maar ook als een poortwachter en een beschermer wordt gezien. ,,De poort naar het Vechtdal. Een herkenningspunt, dat je gebruikt als iemand wilt uitleggen waar het Vechtdal is. Daar, bij de Feniks.”

Voor het object trekt de provincie een slordige 390.000 euro uit, maar daarvoor krijgt het dan ook een ‘heel groot kunstwerk’, laat Vos weten. Eerder ontwierp ze al Reizend Zand voor het stationsplein in Apeldoorn en Passage de la Baleine in Leeuwarden. Die laatste doet denken aan overdekte passages in Parijs, en de led-verlichting zorgt voor een kleurrijk geheel. Taak voor Vos om nu het nieuwe ontwerp te verfraaien. Wellicht dat er al iets van een prototype langs de snelweg wordt geplaatst om het effect van licht te kunnen ervaren. 

Leger aan adviseurs

Daarbij wordt kunstenaar Vos overigens op de vingers gekeken door een leger aan wethouders, gedeputeerden en andere bestuurders, meldt de provincie: Bert Boerman, Monique Schuttenbeld, Jan Uitslag, Bart Jaspers Faijer, Alwin te Rietstap, Hans de Jong en Wim Stegeman. Die stuurgroep laat zich op haar beurt weer adviseren door een evenmin kleine selectiecommissie: Dirk Baalman, Hib Anninga, Jandirk Hoekstra, Tanja Karreman, Jeroen van Westen, Henk van Voornveld, Laurens Stigter, Wim Heerink en Gerjan Timmerman. Zestien adviseurs, dat moet goed komen. Vos, lachend: ,,Dat zijn er inderdaad wel veel.”

  1. Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras
    PREMIUM

    Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras

    Als de horeca pinkstermaandag klokslag twaalf uur de deuren met een diepe zucht mag openzwaaien, zullen met het verwachte zonovergoten weer terrassen vermoedelijk overspoeld worden door liefhebbers van een hapje en een drankje. Maar met de geldende coronaregels is het praktisch onmogelijk evenveel gasten toe te laten als in het verleden. Daarom helpt Dalfsen uitbaters door tijdelijk toe te staan dat ze hun terrassen uitbreiden op gemeentegrond, zonder daarvoor extra ‘huur’ in rekening te brengen.

Vechtdal