Volledig scherm
© Henri van der Beek

Binnenkijken in mythisch kasteel Rechteren

DALFSEN - Op zijn 18de wist Christiaan Graaf van Rechteren Limpurg (45) al dat hij kasteel Rechteren in Dalfsen zou erven, het bezit van zijn tante Elisabeth, die ongetrouwd en kinderloos was. Een zegen én een last.

ls de nieuwe graaf van Rechteren heeft hij de lusten, maar ook de lasten van het kasteel dat hij en zijn echtgenote erven. En bij een landgoed van 1.200 hectare zijn die lasten niet gering.

Mythisch
„In het begin was het een abstract gegeven. Het was op de achtergrond, maar een deel van mijn leven was daarmee uitgestippeld.” In oktober kwam het moment: tante Elisabeth stierf op haar 78ste. Vredig, aldus de rouwadvertentie. Decennialang had ze de poorten gesloten gehouden, gesteld als ze was op haar privacy. In Dalfsen, het dorp dat zo mooi in de verte ligt, gaf dat het kasteel een mythische status. Nu zwaaien graaf Christiaan en zijn vrouw Willemijn (43) de scepter over het huis met zijn meer dan dertig ruimtes. Een nieuwe generatie treedt aan: vier kinderen hebben ze.

Christie's
Drie jaar geleden verhuisde het gezin vanuit Amsterdam naar een boerderij op het landgoed, vlak achter het kasteel. „Om in te burgeren en het huis samen met tante te leren kennen.” Christiaan werkte bij het gerenommeerde veilinghuis Christie’s als expert in historische meubelen, sculpturen en uurwerken. „Ik kwam vaak in dit soort huizen, om te taxeren voor veilingen of de verzekering. Toen ik geschiedenis ging studeren, verdiende ik bij Christie’s al bij als werkstudent. Na twee jaar mocht ik de meubelopslag van het veilinghuis managen. Kasten in elkaar zetten, de boel ordenen. Kwalitatief gezien een uitstekende leerschool. Ik ben er gebleven en ik heb er veel geleerd.”

Graaf
Voordat hij Dalfsen kwam, kende Christiaan de taal en de mores dus al via de mensen die hij ontmoette. Ook de kostschool in het Engelse Sevenoaks hielp mee bij zijn ‘vorming’. En met de functie van tankcommandant in een Leopard II bij de militairen kun je in het beste gezelschap aankomen. Hij begon in de tussentijd voor zichzelf en zal ook vanuit Rechteren zijn werk doen en over de wereld blijven vliegen.

Volledig scherm
In kasteel Regteren © Henri van der Beek
Volledig scherm
Gezin van de Graaf van Rechteren Limpurg © Henri van der Beek
 1. Team Sandra haalt dik twaalf mille binnen voor Strijd van Salland

  Team Sandra haalt dik twaalf mille binnen voor Strijd van Salland

  Sandra Schrijver-Krabbe uit Hoonhorst wilde met haar maatjes ook dit jaar weer veel geld inzamelen voor de Strijd van Salland, tegen hersentumoren. Iets meer dan een maand geleden overleed ze zelf aan de gevolgen van deze slopende ziekte, 35 jaar jong. Team Sandra had op dat moment bijna 3900 euro ingezameld, en was daarmee al koploper van alle deelnemende teams. Maar Sandra wilde meer, het dubbele. Achtduizend was haar streefbedrag, vertelde haar man Arjan aan de vooravond van haar begrafenis. Inmiddels staat de teller op ruim twaalfduizend euro, die morgen tijdens de vierde editie bijeen wordt gebracht door gesponsorde kilometers te lopen, fietsen, steppen of paardrijden vanaf het Heinose sportpark.
 2. PVV wil middengeleider na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’
  PREMIUM

  PVV wil middenge­lei­der na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’

  Op de N36 tussen Ommerkanaal en De Witte Paal kwam vorige week bij een frontale botsing een 38-jarige vrouw uit Hengelo om het leven. Hoewel de meeste ongevallen op de N36 tussen Beerze, Vriezenveen en Almelo gebeuren, en het daarom de ‘dodenweg’ wordt genoemd, trekt de provinciale PVV ten aanval. ,,We willen een middengeleider, dan komen deze ongevallen helemaal niet meer voor.”

Vechtdal