Volledig scherm
© Henri van der Beek

Binnenkijken in mythisch kasteel Rechteren

DALFSEN - Op zijn 18de wist Christiaan Graaf van Rechteren Limpurg (45) al dat hij kasteel Rechteren in Dalfsen zou erven, het bezit van zijn tante Elisabeth, die ongetrouwd en kinderloos was. Een zegen én een last.

ls de nieuwe graaf van Rechteren heeft hij de lusten, maar ook de lasten van het kasteel dat hij en zijn echtgenote erven. En bij een landgoed van 1.200 hectare zijn die lasten niet gering.

Mythisch
„In het begin was het een abstract gegeven. Het was op de achtergrond, maar een deel van mijn leven was daarmee uitgestippeld.” In oktober kwam het moment: tante Elisabeth stierf op haar 78ste. Vredig, aldus de rouwadvertentie. Decennialang had ze de poorten gesloten gehouden, gesteld als ze was op haar privacy. In Dalfsen, het dorp dat zo mooi in de verte ligt, gaf dat het kasteel een mythische status. Nu zwaaien graaf Christiaan en zijn vrouw Willemijn (43) de scepter over het huis met zijn meer dan dertig ruimtes. Een nieuwe generatie treedt aan: vier kinderen hebben ze.

Christie's
Drie jaar geleden verhuisde het gezin vanuit Amsterdam naar een boerderij op het landgoed, vlak achter het kasteel. „Om in te burgeren en het huis samen met tante te leren kennen.” Christiaan werkte bij het gerenommeerde veilinghuis Christie’s als expert in historische meubelen, sculpturen en uurwerken. „Ik kwam vaak in dit soort huizen, om te taxeren voor veilingen of de verzekering. Toen ik geschiedenis ging studeren, verdiende ik bij Christie’s al bij als werkstudent. Na twee jaar mocht ik de meubelopslag van het veilinghuis managen. Kasten in elkaar zetten, de boel ordenen. Kwalitatief gezien een uitstekende leerschool. Ik ben er gebleven en ik heb er veel geleerd.”

Graaf
Voordat hij Dalfsen kwam, kende Christiaan de taal en de mores dus al via de mensen die hij ontmoette. Ook de kostschool in het Engelse Sevenoaks hielp mee bij zijn ‘vorming’. En met de functie van tankcommandant in een Leopard II bij de militairen kun je in het beste gezelschap aankomen. Hij begon in de tussentijd voor zichzelf en zal ook vanuit Rechteren zijn werk doen en over de wereld blijven vliegen.

Volledig scherm
In kasteel Regteren © Henri van der Beek
Volledig scherm
Gezin van de Graaf van Rechteren Limpurg © Henri van der Beek
  1. Motorliefhebber Jansen strikt wereldreiziger Van Hooff voor trip naar Ommen

    Motorlief­heb­ber Jansen strikt wereldrei­zi­ger Van Hooff voor trip naar Ommen

    Motorjournalist Paul van Hooff vertelt zondag 24 maart in motorcafé Calluna in Ommen over de boeken die hij wijdde aan zijn avontuurlijke reizen op z’n Moto Guzzi V7. Hij reisde op zijn in 1975 gebouwde motorfiets met koosnaam ‘Guus’ van Alaska naar Argentinië, en daarna van Den Bosch naar Tokio. Zijn boeken werden bestsellers. Dat Van Hooff het Ommer café aandoet is te danken aan de 58-jarige motorliefhebber Jan Jansen, uit Dedemsvaart.

Vechtdal