De aardwarmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van huizen.
Volledig scherm
De aardwarmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van huizen. © Beeld Werkt

Bodemonderzoek naar aardwarmte in Dalfsen

De Rijksoverheid laat in de omgeving van Dalfsen bodemonderzoek doen naar de kansen voor aardwarmte, bijvoorbeeld voor het verwarmen van huizen en bedrijven of industrie. Volgende maand wordt een bodemonderzoek uitgevoerd in de lijn Westeinde-Dalfsen-Hoonhorst-Heino.

In de bodem is aardwarmte aanwezig, maar het hangt bijvoorbeeld van het gesteente af of dit ook echt uit de ondergrond te halen is. Als dat zo is, dan is de duurzame bron mogelijk een goed alternatief voor aardgas. Van Midden-Nederland is echter weinig bekend over de diepe bodemopbouw. Daarom is het nodig om te onderzoeken hoe de ondergrond eruitziet. De gemeente Dalfsen is het beginpunt van een onderzoekslijn, die loopt tot Hoog Soeren.

Geluidsgolf

De metingen, ontploffingen en trillingen, behorende bij het onderzoek, veroorzaken volgens de gemeente geen risico’s of belasting voor het milieu. Om de 40 tot 100 meter wordt met een tractor en een trilboor een schotgat geboord, waarna een kleine lading springstof op een diepte van circa 20 meter onder de grond zorgt voor het opwekken van een geluidsgolf. De weerkaatsingen van deze geluidsgolven worden weer opgevangen door grondmicrofoons. Onder meer de reistijd van het geluid levert veel gegevens op. De resultaten van de metingen worden publiekelijk bekend gemaakt op de website van TNO: nlog.nl

Het landelijke onderzoek heet ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN). De grondeigenaren en directe omwonenden worden geïnformeerd door de organisatie met dezelfde naam (SCAN), die het onderzoek uitvoert.

  1. Dalfsen schiet woningbouwplan Nieuwleusen af, tot afgrijzen van architect
    PREMIUM

    Dalfsen schiet woningbouw­plan Nieuwleu­sen af, tot afgrijzen van architect

    Wel of geen nieuwe huizen aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen? Arnoud Olie hoopt als algemeen directeur van B+O Architecten spoedig met wethouder André Schuurman om tafel te zitten, nu de gemeente Dalfsen een woningbouwplan heeft afgeschoten. De open ruimte tussen de begraafplaats en de verbindingsweg tussen zuid en noord is de gemeente landschappelijk te waardevol, waardoor het geen medewerking wil verlenen. ,,Drogredenen.”

Vechtdal