Boerderijbrand Dalfsen komt vermoedelijk door grasmaaier

VideoDe fikse brand in een schuur aan de Hoevenweg in Dalfsen is vermoedelijk ontstaan door een grasmaaier. Het vuur sloeg vervolgens over naar de woning en de bovenverdieping daarvan liep grote schade op. 

Eigenaar Robert Sietzema was op het moment van de brand net met zijn gelijknamige klussenbedrijf aan het werk in het Waterfront in Dalfsen toen hij een belletje kreeg. ,,Eenmaal op de Koesteeg zag ik al dat het niet alleen de grasmaaier was", zegt hij, wijzend op de rookpluimen die tot in de verre omtrek te zien waren. ,,Gelukkig waren mijn vrouw, kinderen en de hond al snel weg." De woning in het buitengebied van Dalfsen stamt uit de dertiger jaren en was net door Sietzema zelf helemaal opgeknapt. ,,Nu kunnen we opnieuw beginnen." 

Nablussen

De brandweer is vermoedelijk nog de hele middag bezig met nablussen. Met een hoogwerker wordt bovendien gecontroleerd op smeulende resten. 

Lees ook:

Grote brand in boerderij Dalfsen

Volledig scherm
Door de brand is flinke schade aan het dak ontstaan. © Persbureau Meter
 1. Zo klinkt een vliegtuig dat naar Lelystad Airport gaat
  Video

  Zo klinkt een vliegtuig dat naar Lelystad Airport gaat

  Op de eerste informatieavond vanavond in Dalfsen kon je ervaren hoe het klinkt en het er uit ziet als een vliegtuig over komt op 1800 meter hoogte. Met een virtual reality bril op kunnen mensen exact horen én ervaren hoeveel geluid een overkomend vliegtuig maakt. Op vier plaatsen onder de vliegroutes van Lelystad Airport – in Zwolle, Dalfsen, Elburg en Muggenbeet – heeft het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) geluidssimulaties gemaakt.
 1. Hoe maakt Smink Culinair een roosje van suikerwerk?
  Play

  Hoe maakt Smink Culinair een roosje van suikerwerk?

  Smink Culinair in Nieuwleusen is een van de twee scholen in Nederland waar les wordt gegeven in het maken van suikerwerkstukken. Een korte les: De suiker waar de stukken van worden gemaakt is isomaltose. Dat wordt gesmolten en verwarmd in de magnetron voordat ermee gewerkt kan worden. ,,Om een kleine bloem van suiker te maken gebruik je drie technieken,” zegt Bjorn terwijl hij onder een warmtelamp blaadjes voor een bloem aan het kneden is. ,,Je moet het suiker trekken, gieten en blazen. Het blazen van de suiker is best lastig omdat je moet zorgen dat je snel de vorm krijgt. Als de suiker is afgekoeld kun je er niks meer mee doen.” Om een roos te maken heb je een kern en drie verschillende soorten bladeren nodig. Met geoefende handen maakt hij losse onderdelen, een soort Ikea-bouwpakket. ,,Dat zijn de kern en de bladeren. Uiteindelijk laat ik de suiker weer een beetje smelten en plak ik de delen aan elkaar.”

Vechtdal