Architect Sjouke Westhoff tekende voor het ontwerp van het nieuwe gemaal De Broekhuizen dat op een goed zichtbare plek vlakbij de N340 gebouwd gaat worden.
Volledig scherm
Architect Sjouke Westhoff tekende voor het ontwerp van het nieuwe gemaal De Broekhuizen dat op een goed zichtbare plek vlakbij de N340 gebouwd gaat worden. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

Bouw gemaal Broekhuizen start in januari

Het nieuwe gemaal Broekhuizen bij de Vecht in Dalfsen wordt begin volgend jaar gebouwd. Ook wordt dan het laatste deel (1 km) van de Dalfserveldwetering van De Bese naar de Vecht uitgegraven. Eind 2018 moet het project van de waterschap Drents Overijsselse Delta klaar zijn. 

De bouw van het gemaal vormt de afronding van het afkoppelproject Streukelerzijl. Ook het doortrekken van de Dalfserveldwetering naar het nieuwe gemaal vlak naast het motorcrossterrein aan de Broekhuizen maakt deel uit van de afronding. 

De plaats waar de wetering de huidige Hessenweg (N340) gaat kruisen is al enige tijd vastgelegd. Elf miljoen euro kost het om een nieuw kanalen- en slotenstelsel vanaf de Veldweg tot aan het crossterrein bij De Broekhuizen, beide in Dalfsen, uit te graven. De nieuwe waterweg met gemaal zorgt ervoor dat bij hevige en langdurige regenval met name de weilanden bij Hasselt - kilometers verderop - niet meer onder water lopen. Dat maakt gedeeltelijke afkoppeling van het werkgebied mogelijk voor de overvraagde gemalen Streukelerzijl en Galgenrak bij Hasselt. Beide pompen regelden de waterhuishouding in de hele regio Hasselt-Dalfsen-Nieuwleusen, een gebied van 18.000 hectare. 

Aantrekkelijk

Het gemaal De Broekhuizen is goed zichtbaar vanaf de Hessenweg. Daarom is het ontwerp van het gemaal volgens het Waterschap niet alleen functioneel en doelmatig, maar ook herkenbaar, aantrekkelijk en passend in de omgeving.

De planning is er op gericht dat de werkzaamheden in januari 2018 van start gaan en eind 2018 zijn afgerond.

De plannen voor de laatste fase van de aanleg zijn vanmiddag en vanavond aan belangstellenden uit de doeken gedaan tijdens een inloopbijeenkomst in het Roode Hert in Ankum, georganiseerd door het Waterschap Drents Overijsselse Delta. 

  1. Dalfsen schiet woningbouwplan Nieuwleusen af, tot afgrijzen van architect
    PREMIUM

    Dalfsen schiet woningbouw­plan Nieuwleu­sen af, tot afgrijzen van architect

    Wel of geen nieuwe huizen aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen? Arnoud Olie hoopt als algemeen directeur van B+O Architecten spoedig met wethouder André Schuurman om tafel te zitten, nu de gemeente Dalfsen een woningbouwplan heeft afgeschoten. De open ruimte tussen de begraafplaats en de verbindingsweg tussen zuid en noord is de gemeente landschappelijk te waardevol, waardoor het geen medewerking wil verlenen. ,,Drogredenen.”

Vechtdal