Breed fietspad Oude Oever bij Dalfsen klaar voor de toerist

videoFietsers kunnen deze zomer gebruik maken van een verbreed fietspad langs de Oude Oever bij Oudleusen. Het pad vormt een belangrijke schakel in  de recreatieve fietsroute  door het Vechtdal.

De aanleg van het ruim anderhalve kilometer lange fietspad tussen de Stokte en congreshotel Mooirivier bij Oudleusen is maandagmorgen officieel begonnen. Wethouder Ruud van Leeuwen gaf daarvoor het startsein  door met  een graafmachine een stukje van het smalle oude fietspad weg te halen. Op 1 mei moet er een fietspad liggen van 2,5 meter breed,  ruim op tijd voor de schare fietsers die in de zomerperiode weer worden verwacht.

De provincie betaalt mee aan het 380.000 euro kostende project. Aantrekkelijkheid van de route en de veiligheid vormen de argumenten om de route aan te passen, al worden er in de directe omgeving  door omwonenden ook vraagtekens geplaatst over het verlies aan idylle.  

Veiligheid

Vraagtekens trouwens ook wat betreft de veiligheid, want een mooi breed fietspad nodigt uit tot flink doortrappen op de racefiets of e-bike. Ook is nog niet duidelijk op welke wijze voorkomen gaat worden hoe auto's en landbouwverkeer van het fietspad worden gehouden als de zandweg naast het fietspad bijvoorbeeld na veel regen wat minder comfortabel is om op te rijden.  Wethouder Van Leeuwen heeft echter vertrouwen in het gezond verstand en het fatsoen van weggebruikers.  Ook bestaat de mogelijkheid om tussen zandweg en fietspad paaltjes neer te zetten.

De aanleg van het brede fietspad stond vier jaar geleden al vermeld in het wensenlijstje van CDA en Gemeentebelangen toen die hun coalitie smeedden. ,,We hebben het dus nog net op tijd gered in deze raadsperiode", aldus een tevreden wethouder Van Leeuwen.

Volledig scherm
DALFSEN - Wethouder Ruud van Leeuwen krijgt eerst uitleg voordat hij een deel van het fietspad wegschept. © Frank Uijlenbroek

Vechtdal