Volledig scherm
© Thinkstock

Dalfsen doet dik slot op kooigevecht

DALFSEN - De gemeente Dalfsen gaat in de toekomst eventuele kooigevechten, freefightwedstrijden of andere gevechtsvormen die niet of nauwelijks gereglementeerd zijn verbieden.

Volgens burgemeester Han Noten raakt de openbare orde en veiligheid van publiek en deelnemers bij dergelijke evenementen in het geding. "Met name door het soort bezoek dat door vechtevenementen wordt aangetrokken", zegt Noten. "Voor eventuele incidenten wil ik niet verantwoordelijk zijn."

Voorkomen
In het verleden ging het onder meer mis in Zijtaart en Hoorn. In die eerste plaats werd op een kickboksgala iemand doodgeschoten. In Hoorn vlogen bij een massale vechtpartij stoelen, tafels en glazen door de lucht. Noten wil zulke taferelen in Dalfsen op voorhand voorkomen. "In het verleden heb ik een of twee keer een aanvraag voor een dergelijk evenement binnen gekregen." Die gingen niet door, maar duidelijke criteria om aanvragen wel of niet af te wijzen waren er niet. "Dat vond ik een probleem. Nu hebben we het op papier gezet."

Nieuwe beleidsregels
In de nieuwe gemeentelijke beleidsregels staat beschreven dat vechtsportevenementen aangesloten moeten zijn bij sportkoepel NOC*NSF. Voldoet een activiteit niet aan die eis, dan zal Noten een evenement niet toestaan. Met vechtevenementen worden vormen van geweld en geweldsamusement gelegitimeerd, terwijl de overheid strijdt tegen zinloos geweld en verruwing van de maatschappij juist tegen hoort te gaan, vindt hij. "Bij freefightevenementen ligt de nadruk overwegend op geweld. De sport raakt daarbij mijns inziens op de achtergrond."

Het jaarlijkse Dutch Open in de Trefkoele - met judo, karate en sambo - hoeft niet te vrezen voor haar voortbestaan. "De nadruk ligt daarbij op sport."

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal