Volledig scherm
Archeologische opgraving, vondst van een grafveld uit de steentijd, van de trechterbekercultuur tevens tijd van de hunebedbouwers. De vondst van het grootste grafveld ooit in Europa. Op de foto wordt een pot in een graf vrijgemaakt. © foto Herman Engbers

Dalfsen krijgt eigen schatkamer

DALFSEN - Dalfsen gaat de komende jaren verder de boer op met haar archeologische vondsten. Zo moet er onder meer een Schatkamer van Dalfsen komen, waarin de vijftig belangrijkste verhalen en voorwerpen die kenmerkend zijn voor de dorpsgeschiedenis worden opgenomen.

Om tot een dergelijke kamer te komen gaat Dalfsen onder meer in gesprek met de historische verenigingen en de gemeenten. Ook wordt bij die vondsten een verhaal gemaakt dat door te vertellen valt, zodat de Schat van Dalfsen voor altijd bewaard blijft. In elk van de vijf kernen van de gemeente - Dalfsen, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen en Hoonhorst - moet dan een verbeelding komen van het verhaal.

Bezoekers van de tentoonstelling in Assen willen wellicht een bezoek brengen aan Dalfsen, zo is de gedachte. De komst van een horde nieuwsgierigen gaat de gemeente voorbereiden met ondernemers, waarbij het de bedoeling is om verschillende arrangementen te ontwikkelen.

Familiepad
De gemeente heeft ook plannen om een familiepad in de nieuwe woonwijk Oosterdalfsen aan te leggen. Via het pad moeten bewoners wijzer worden over de historie achter de grond waarop zij wonen.

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal