Volledig scherm
© Thinkstock

'Dalfsen mag economisch wel wat meer lef tonen'

DALFSEN - De gemeente Dalfsen mag best wat meer ambitie tonen in haar economische beleid. Dat stelden verscheidene raadsfracties maandagavond tijdens de algemene beschouwingen. Veel fracties vonden de economische plannen van het college onder de maat.

Het lijkt te blijven bij bedrijfsbezoeken en de evaluatie van het Kroonplein", stelde CDA'er Jan Uitslag. "U heeft dat te bescheiden neergezet en doet uzelf daarmee te kort", vond ook Jos Ramaker (Gemeentebelangen). Luco Nijkamp wil dat het college binnen enkele dagen met een 'serieuzere invulling' komt. "Het moet meer zijn dan koffiedrinken en terugkijken."

Maar wethouder Klaas Agricola vindt de kritiek niet terecht. "We voeren een sober beleid, maar uw kritiek doet geen recht aan de inzet die we getoond hebben. Er gebeurt veel. We zijn naar de 56ste plek gestegen op de ranglijst van economische prestaties van Nederlandse gemeenten en op de lijst van meest MKB-vriendelijke gemeenten zijn ze zelfs gestegen van de achtste naar de tweede plaats." Hij kaatste de bal terug door de stellen dat de gemeenteraad zelf de ambities van de gemeente heeft vastgesteld in de nota economisch beleid.

Uitslag en Nijkamp vroegen aandacht voor verborgen armoede bij bijvoorbeeld ZZP'ers en agrariërs. "Dalfsen heeft een licht bovengemiddeld aantal bedrijven per duizend inwoners, maar het aantal banen per duizend inwoners ligt fors onder het landelijk gemiddelde", wist de eerste. Agricola zei de zorgen te delen, met name voor het platteland. "Maar dat komt mede door nationaal en Europees beleid, zoals de lage melkprijs, en daar hebben we als gemeente geen invloed op." Zorgen zijn er ook over de verplichte verwijdering van asbest, een enorme klus, die bedrijven en particulieren de komende jaren veel geld kan gaan kosten.

VVD'er Gerrit Jan Veldhuis lanceerde als nieuwbakken raadslid het idee om de leegstand van winkelpanden tegen te gaan door de gemeente zelf te laten huren en zo kleine ondernemers de ruimte te geven voor pop-upshops. Agricola wijst dat idee niet bij voorbaat af. "Bij voorstellen in die richting zullen we ons flexibel opstellen. Maar het vraagt ook flexibiliteit van de verhuurder. In onze beleving vormen de gevraagde huurprijzen nog steeds een grote drempel."

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal