Volledig scherm
De nieuwbouwwijk Gerner Marke in Dalfsen. foto Ab Hakeboom

'Dalfsen moet dorps blijven'

DALFSEN - Ze zijn eruit, unaniem: Dalfsen wil geen stedelijk karakter hebben. Het DNA is dorps, en moet dat vertrouwde en gezellige karakter houden. Dat is te concluderen uit het participatieproject Dalfsblauw, dat dinsdagavond werd gepresenteerd voor de toekomstvisie van het centrumgebied van het dorp Dalfsen.

De gemeente riep Dalfsenaren op om mee te denken aan een nieuwe visie voor het centrum. "De inwoners zijn nauw betrokken, uiteindelijk zijn zij de gebruikers van het centrum", vertelt gemeentewoordvoerster Linda Westerkamp.

Gemoedelijk
"Er is gezocht naar het DNA van Dalfsen. Wat maakt Dalfsen uniek?" Het is er gemoedelijk, compact en gezellig: "Op straat groeten mensen elkaar nog." In de toekomst moet vast worden gehouden aan het dorpse aanzicht, maar het moet ook een 'werelddorp' worden die uitnodigend is en bruist. Van de circa 130 respondenten liet 96 procent weten het helemaal niks te vinden als er geen toeristen meer zouden komen.

In een pop-up café in de Prinsenstraat werden vier meedenkavonden gehouden. Bezoekers konden een wijsheidstegeltje invullen met hun wens voor het centrum. Er werden 223 ingevuld.

Autoluw
Veertig Dalfsenaren schreven op hun tegeltje het belangrijk te vinden dat het centrum straks autoluw of zelfs autovrij wordt gemaakt. Tegelijk moet de goot in de Prinsenstraat worden weggehaald volgens veel inwoners. Het merendeel van de inwoners die hun mening gaf vond het een goed idee om buiten het centrum parkeergelegenheden te maken.

Meer terrasjes
Daarnaast ziet 82 procent van de respondenten meer horeca als een goede ontwikkeling. Meer terrasjes op vooral het kerkplein kunnen het centrumgebied verlevendigen, helemaal als er ook een speeltuin in de stadskern komt. De aangekaarte wensen worden meegenomen in drie scenario's voor het centrum.

  1. Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Lemelervelder wordt clubheld SC Lemele dankzij Eagles

    Jan Vlietstra is door SC Lemele gehuldigd als 'Clubheld van de Amateursport' in de gemeente Ommen. Na de thuiswedstrijd tegen Avereest werd het clubicoon zaterdag getrakteerd op een oorkonde, een mooie bos bloemen en een daverend applaus. De 76-jarige Lemelervelder is al lid sinds de oprichting in 1965. Hij voetbalde lang in het eerste elftal waarmee hij in 1968 kampioen werd, en werd daarna ook een zeer gewaardeerde vrijwilliger. 

Vechtdal