Volledig scherm
Het gemeentehuis van Dalfsen is voor onder anderen rolstoelgebruikers moeilijk te bereiken. Het voorplein wordt anders ingericht, waarbij onder meer de trappen verdwijnen. Bovendien komen er straks meer bloemen en planten. © Frank Uijlenbroek

Dalfsen trekt knip voor herinrichting van probleemplein bij raadhuis

De gemeente Dalfsen is van plan 350.000 euro uit te trekken om het voorplein van het raadshuis totaal opnieuw in te richten. Het gelazer met de lift die het de laatste twaalf jaar als een verkeerslicht wel, niet, wel, niet deed is dan voorgoed voorbij: die verdwijnt namelijk uit het ontwerp. Het grijze geheel wordt bovendien groen. En duurzaam.

De gemeente Dalfsen hoopt van september tot december het gekozen schetsontwerp uit werken tot een definitief plaatje, waarna in maart van het volgende jaar de daadwerkelijke herinrichting van het veelbesproken plein kan beginnen. De entree is in de slordige elf jaar dat het raadhuis er nu staat uitgegroeid tot een hoofdpijndossier. Een kleine opsomming: een kapotte lift, tegels die door de onhandige combinatie van zand, cement en natuursteen loslaten, een te steile rolstoelhelling en een monotone grijze kleur die alle diepte uit het plein haalt. Met mogelijk valpartijen tot gevolg. 

Mensenrechten

Het plaatselijke gehandicaptenplatform haalde de afgelopen jaren een paar keer fel uit naar de gemeente Dalfsen. En inwoners benaderden onder anderen staatssecretaris Paul Blokhuis en mensenrechtenorganisaties om de pleinproblemen aan de kaak te stellen. Zo werd het raadhuis door de kapotte lift voor een bepaalde doelgroep ontoegankelijk verklaard, juist in een tijd waarin overheden van daken roepen dat ‘iedereen in de samenleving mee moet kunnen doen'. Dalfsen trok zich de kritiek aan, hield brainstormsessies en heeft een adviesbureau naar de totaalinrichting van het plein laten kijken.

Nu is het voorstel om de trappen en de lift op het voorplein te verwijderen en het hoogteverschil van 1,5 meter dat er tussen de straat en de entree is met een geringe helling heel geleidelijk te overbruggen. Dalfsen stapt daarmee af van het idee van een glazen liftschacht, waarin het hijssysteem minder storingsgevoelig zou zijn. De hellingbaan op het huidige plein is nu steiler dan de norm, maar straks voldoet het aan de geldende toegankelijkheidseisen, verzekert de gemeente. Om maar geen groepen gebruikers te passeren heeft Dalfsen voor de ontwerpfase om tafel gezeten met het gehandicaptenplatform, een toegankelijkheidsgroep, verkeersinstanties, fietsersbond, plaatselijke belangenorganisaties, omwonenden en inwoners van Dalfsen die dat maar wilden. Burgemeesters en wethouders constateren: voor dit ontwerp is veel draagvlak.

Toegankelijkheidsnormen

De aanpak van het plein gaat al met al 350.000 euro kosten, en daardoor moet er volgens de gemeente wellicht op een ander nog te bepalen vlak bezuinigd worden. Maar voor het geld voldoet de entree straks niet alleen aan alle toegankelijkheidsnormen, maar wordt het ook met een hoge duurzaamheidsstandaard ingericht. Energiezuinige LED-verlichting, biodiversiteit in de beplanting, heestersoorten die vogels moeten aantrekken en meer groen ruimtegebruik om het nu zo grijze geheel te doen vergeten. Klaar? Eind volgend jaar, is de planning.  

.  

Vechtdal