Volledig scherm
© ANP

Dalfsen ziet af van vluchtelingenunits

DALFSEN - Het woord 'zwichten' viel vanavond niet tijdens het politieke vluchtelingendebat van Dalfsen. Toch speelt onrust van omwonenden een rol in de koerswijziging, waarbij er voorlopig geen units voor statushouders worden geplaatst.

De ontstane commotie na het voorstel om tijdelijke units voor vluchtelingenhuisvesting te bouwen is er mede de reden van dat de gemeente Dalfsen voorlopig afziet van hetzelfde plan. Dat zei wethouder Maurits von Martels vanavond tijdens het politieke debat over het opvangbeleid.

Hij gaf echter aan dat vooral door een verlaagde taakstelling van het Rijk en een versnelde bouw van sociale huurwoningen plaatsing van units voorlopig niet nodig is. Dat plan zorgde in eerste instantie voor veel onrust in de samenleving, waarbij de wethouder het bij verschillende inspreekrondes van bezorgde burgers zwaar moest ontgelden. Units zorgen voor commotie, concludeert Von Martels. "Nu houden we het rustig."

Het werkwoord 'zwichten' viel weliswaar niet, toch heeft met name de fractie van de ChristenUnie moeite met de koerswijziging van de gemeente. Die partij pleit er dan ook voor om naast huisvesting in huurwoningen toch enkele geplande opvanglocaties klaar te stomen voor de komst van de 'nieuwe Nederlanders'. "We hebben wel te maken met mensen die op de vlucht zijn", constateert Anne Nijburg. "Hoewel we de zorg van omwonenden kennen weegt dat voor ons heel zwaar. We zouden daar ruimhartig mee om moeten gaan."

Niettemin gaat de raad akkoord met het vernieuwde voorstel, hoewel de beoogde unitlocaties voor de toekomst in het vizier van de wethouder blijven. De komende jaren worden er naar verwachting honderd sociale huurwoningen in Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen gebouwd. Van de bestaande huizen wordt 10 procent ingezet voor vluchtelingen, van de nieuwe woningen 20 procent. Von Martels: "Door de versnelde bouw denken we lager uit te komen. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen zullen daardoor niet groeien."

Vechtdal